KISZó-kérdés: sokan nem örülnek Moszkal távozásának

A lapunk által készített nem reprezentatív felmérés adatai szerint a válaszadók 61 százalékának kedvező véleménye van Hennagyij Moszkal leköszönő megyevezető kárpátaljai ténykedéséről. Az általunk megkérdezett szakértő szerint a következő kormányzó is hasonló magyarbarát politikát folytat majd, mint elődje, ám Moszkalt nehéz lesz überelni.

Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke gyakorlatilag rögtön azután megírta felmondását, hogy kiderült, Petro Porosenko államfő elbukta az elnökválasztást. Ehhez kapcsolódott a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán egy héten át futó KISZó-kérdés is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik a kormányzó távozását. Örülnek neki, mivel Moszkal kétszínű volt, vagy nem örülnek, ugyanis közismerten magyarbarát volt, és eszközeihez mérten mindig kiállt a kárpátaljai magyarságért.

Ezúttal 264-en mondták el a véleményüket. Szoros végeredmény született, ami egyúttal a megyevezető megosztó személyiségére is utal. A válaszadók többsége, 61 százaléka nem örül Moszkal távozásának a már említett magyarok iránt tanúsított lojalitása miatt,

39 százalék, pontosabban 102-en viszont nem fájlalják a kormányzó lelépését.

Minden bizonnyal sokakban benne van még a március 15-i tüske, amikor is pont a Petőfi teret szemelték ki Petro Porosenko kampányrendezvényének, így az 1848-1849-es megemlékezést harminc év után máshol kellett tartani.

Többen is hozzászóltak a poszthoz, főleg kritikus hangvételű megjegyzések érkeztek. Van, aki attól tart, hogy Moszkal helyére még rosszabb ember kerül, másvalaki köpönyegforgatónak nevezte a megyevezetőt, olyan is akadt, aki szerint semmit sem csinált.

A témával kapcsolatban megkérdeztük Dr. Dmitro Tuzsanszkij politikai elemzőt, aki azzal indította a beszélgetést, hogy a kárpátaljai megyevezetők az elmúlt 5-10 évben igyekeztek jó kapcsolatot ápolni magyar közösséggel és a magyarság vezetőivel.

– Ez politikailag és az utóbbi években gazdaságilag is kifizetődő volt, ugyanis 2014-től Budapest hivatalosan is jelentős összegeket invesztált Kárpátaljába minden téren. Az eddigi kormányzók közül Moszkal volt a legmagyarbarátabb. Ez a lojalitás onnan indult, amikor a megyei tanácsban a magyar képviselőket átcsábította az úgynevezett Baloga-ellenes koalícióba. Ennek az lett az eredménye, hogy helyi és regionális szinten is példátlan hatalomhoz jutottak a magyarok – fogalmazott a szakértő.

A politikai elemző szerint az oktatási törvény elfogadását követően az egész szituáció ellentmondásossá vált. A magyarok részét képezték ott a helyi hatalomnak, és meghatározó szerepeket töltöttek be, ezzel szemben országos színtéren Petro Porosenko elnök kemény ellenzékévé váltak. Ennek tükrében a kárpátaljai a magyarok számára az elmúlt 5 év paradoxnak tűnik:

egyrészt a magyarok soha nem rendelkeztek ilyen lojális kormányzóval, mint amilyen Hennagyij Moszkal volt.

Korábban elképzelhetetlen hatalommal és befolyással rendelkeztek a helyi szinteken, más megközelítésből, viszont, politikailag ebből nem tudtak hasznot kovácsolni, semmilyen konkrét eredményt nem értek el, sőt ellenkezőleg, úgy értékelik, hogy az elmúlt két évben soha nem látott módon megnyirbálták a magyarok jogait Ukrajnában.

Tuzsanszkij véleménye szerint Moszkal utódja, bárki is legyen az, azt a lojális politikát viszi tovább, amit az utódai is folytattak, ugyanakkor nehéz lesz túlszárnyalnia elődjét.

– Sokkal inkább az a kulcskérdés, hogy a jövőben a magyarságvezetők mennyire tudják majd befolyásolni a döntéshozatalt, elsősorban országos szinten, ahol a magyar kisebbség számára a legérzékenyebb kérdésekben döntenek – emelte ki.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó