Diákfesztivál – az év legnagyobb bulija

Távolból zene szól, nevetés hallatszik. Bográcsgulyás illatát viszi a szél. Mindenki tudja, az év legnagyobb bulijára készülődnek…

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) ötödik alkalommal rendezett közös diákfesztivált, ami idén – rendhagyó módon – a diáknapok nyitánya volt.

A KMDFKSZ-UNE diáknapok hangulatát kiválóan megalapozta a fesztivál. A további programok az első nap eufóriájában teltek. A több napon át zajló sportnapokon mindenki talált kedvére valót, foci, kosár-, röplabda, asztalitenisz és krikett közül válogathatnak a diákok. A csapatszellem erősítése érdekében most sem maradt el az izgalmas paintballverseny és a rejtélyes éjszakai kalandtúra. Ezekre az állomásokra pikk-pakk elfogyott a hely, az utóbbi években túljelentkezés van. A programsorozat végén a szellemi erőnlét karbantartásában a szórakoztató műveltségi vetélkedő segít.

A diáknapok a szövetség tanévzáró alkalmának is tekinthető, ugyanis a kulturális programsorozat, a születésnapi buli, a tudományos diákkonferencia után ezzel teszik fel az i-re a pontot.

Ez a felhőtlen szórakozás minden évben összehozza a magyar, ukrán és külföldi, többnyire ázsiai országokból érkezett hallgatókat. A vegyes diáksereg, a színpadi fellépők és a főzőversenyben részt vevők is jól bizonyítják, igazi multikulturális rendezvényről van szó. Egyre többen jönnek, a már lediplomázott hallgatók közül is sokan visszatérnek, tudtuk meg a KMDFKSZ elnökétől.

– Idén még többen bekapcsolódtak a főzőversenybe, ezért már nemcsak egy, hanem három csapatot is díjazunk – meséli Bence Norbert. – Tavaly random sportversenyeket indítottunk, ami nagyon jól összekovácsolta a bandát. Láttuk, hogy erre van igény, így úgy döntöttünk, most erőemelő versenyt is beiktatunk a programba. Bővült a fellépők és a látogatók köre is, este a diszkó előtt egy élőzenés koncertet szerveztünk, ahol a nemrég debütált Ulyana&David páros ad elő néhány dalt. A szabadidős programok közé beszúrtunk még egy barantaedzést is. Szilaj István vállalta, hogy ízelítőt ad a magyar harcművészetből. A Petőfi-ösztöndíjassal a szablyavívást próbálhatták ki. Minden évben igyekszünk újdonsággal megfűszerezni a diáknapokat. Úgy látjuk – sikerrel, a fiatalok még hetekig beszélnek róla…
A hagyományos bográcsgulyás elkészítésére idén rekordszámú, 12 csapat vállalkozott. Még ennél is többen lettek volna, ha a források nem végesek, tudtuk meg Páva Tündétől.

– A Matematika kar hallgatóinak ételremeke nyert. Második lett a Turizmus és nemzetközi kommunikáció kar, a dobogó legalsó fokára pedig a magyar intézet Láma csapata állt fel – jegyezte meg az elnökségi tag – A zsűri tagjai – Bohdan Andrijiv, a megyeszékhely polgármestere, Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja, Kórós Attila konzul, Igor Korolj, az egyetem rektorhelyettese, Spenik Sándor, az UNE Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetének (UMOTI) igazgatója, Zubánics László, az UNE UMOTI igazgatóhelyettese, Rosztyiszlav Holovcsanszkij, a Profkom diákszervezet vezetője és Bence Norbert, a mi diákszövetségünk elnöke – alapos kóstolgatás után hirdették ki a győzteseket.

A késő estig tartó bulizásra megtelt az egyetem parkolója. A zenét, hosszú évek óta, most is Michael Rich pörgette.

A diáknapoknak rengeteg támogatója van, a magyar kormány mellett a helyi érdekvédelmi és oktatási szervezetek is segítséget nyújtanak a kivitelezésben, ami azt támasztja alá, fontos a fiatalsággal foglalkozni és erőforrásokat fektetni beléjük.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó