Magyarságszervezeteink kérése Porosenkóhoz: ne írja alá!

A két mérvadó helyi magyarságszervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös levélben kérte Petro Porosenko elnököt, hogy ne írja alá az ukrán parlament által elfogadott nyelvtörvényt, amit kedden Andrij Parubij házelnök már alá írt, mert szerintük az kirekesztő, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, és ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelvhasználatát.

Az ukránul is megfogalmazott levél szerint a kárpátaljai magyar közösség felháborítónak tartja, hogy a kijevi parlament elfogadta az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt. A jogszabály kötelező jelleggel írja elő az államnyelv kizárólagos alkalmazását a közélet szinte valamennyi szférájában, beleértve az oktatást, médiát, gazdaságot, politikát és kultúrát, kirekesztve minden más nyelv használatának lehetőségét a közéleti érintkezésből – állapította meg a két magyar szervezet.

Rámutattak: a törvény nemcsak a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek nyilvános térben történő használatát lehetetleníti el, hanem büntetést helyez kilátásba a nyelvi szabályok megszegői számára is, szembe menve Ukrajna hatályos alkotmányával és az ukrán állam által felvállalt számos nemzetközi kötelezettséggel.

A két szervezet vezetői, Brenzovics László és Zubánics László úgy vélik, az elfogadott törvény diszkriminatív, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, gyökeresen korlátozza az ukrajnai nemzetiségi kisebbségek szabad anyanyelvhasználatát, tovább fokozza Ukrajnában mind a belpolitikai, mind a külpolitikai feszültséget ás az ellentmond Ukrajna európai és euroatlanti integrációs törekvéseinek.

A vázoltak alapján a KMKSZ és az UMDSZ arra kérte Petro Porosenko államfőt, hogy – lévén Ukrajna alkotmányának a letéteményese – ne írja alá a nyelvtörvényt.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó