Csepe–Kunszentmiklós – az együttműködés követendő példája

2016-ban újraindult a magyar nyelvű oktatás a Csepei Oktatási Nevelési Központban és azóta is folyamatos az utánpótlás. Ennek is köszönhetően két évvel ezelőtt, 2017. március 23-án Rezes Károly megyei képviselő közbenjárásával Csepe testvértelepülési együttműködést kötött a magyarországi Kunszentmiklóssal.

A kapcsolat létrehozásában közreműködött Szalipszki Endre akkori beregszászi főkonzul, Bocskai József ungvári főkonzul, a kunszentmiklósi születésű Naszvadi György nyugalmazott államtitkár, Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere, Tóth Miklós, Csepe polgármestere, valamint Ábrány Krisztián csepei görög katolikus parochus.
Az első közös program 2017 szeptemberében zajlott le. Kunszentmiklós meghívta a csepeieket a birkafőző fesztiválra, amelyet novemberben a Csepei Oktatási Nevelési Központ 30. évfordulójára rendezett ünnepi műsor és találkozó követett.

Grigorják Natália, a Csepei ONK igazgatónője szerint a kapcsolat azóta is virágzó, Kunszentmiklós Város Önkormányzata anyagilag is támogatja kicsiny testvértelepülését, Csepe pedig a határon túli kisebbségi lét, a magyarság megtartásáért való munkálkodással hálálja meg a jószándékot.

A Kunszentmiklóson 2017 decemberében szervezett Csézy-koncert támogatói jegyeiből befolyt összeget Csepének ajánlották fel. A 657 500 forintból részben felújították az iskolát. 2018-ban a március 15-i ünnepségre a falu küldöttsége utazott Kunszentmiklósra, május 5-én pedig a csepeiek látták vendégül magyarországi patrónusaikat az Ugocsai Borfesztiválon. A két település iskolásai rendhagyó jelleggel közös táboroztatásban vettek részt. 2018. június első hetében hat kunszentmiklósi gyerek érkezett Csepébe, ahol számos foglalkozáson és kiránduláson volt lehetőségük részt venni. Július közepén pedig tíz csepei gyerek utazott Kunszentmiklósra, ahol egy tábor keretében kézműves foglalkozásokon, táncházban próbálhatták ki magukat a gyerekek, valamint ellátogattak a kecskeméti uszodába és a kunszentmiklósi termálfürdőbe. Augusztusban egy közös pályázat keretében közel 40 fős kunszentmiklósi csoport érkezett Csepébe. A 2018/2019-es tanévben előbb 480 000 forint, majd 150 000 forint támogatásban részesült a Csepei ONK, amelyből az intézmény vezetői a magyar osztályok fejlődését igyekeztek elősegíteni.

A támogatásokból iskolai szemléltető eszközök, számítástechnikai felszerelések és tanszercsomagok kerültek beszerzésre. A korábban említett táborozási lehetőségeket idén is rendhagyó módon tervezik mind Csepében, mind Kunszentmiklóson.

A Csepei ONK vezetősége hálás köszönetét fejezi ki Rezes Károly megyei képviselőnek a gondoskodásért és az együttműködésért! Az ő közbenjárása nélkül nem tartana az intézmény ott, ahol most van.

A Csepei ONK 2019. május 10-én – András Hanga Petőfi Sándor Program ösztöndíjas közreműködésével – iskolabejárással egybekötött kulturális műsorral is köszönetet mondott a közbenjáróknak áldozatos munkájukért és a magyar oktatás iránti elkötelezett cselekedeteikért.

Az iskola munkaközössége

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó