Mi fán terem a kárpátaljai szeparatizmus?

Hennagyij Moszkal azért tartja életben a szeparatizmus témáját Kárpátalján, hogy igazolja semmittevését.

A fentebbi kijelentéssel reagált Jurij Hanuscsak, az ukrán régiófejlesztési minisztérium mellett működő központi elemző iroda munkatársa a megyei állami közigazgatás lemondott elnökének azon kijelentésére, hogy a decentralizáció Kárpátalján megteremtette az autonómia mechanizmusát.

„Hennagyij Moszkal tehetséges intrikus, aki meg tudta győzni Petro Porosenkót saját nélkülözhetetlenségéről. Ennek érdekében időről időre felélesztette a szeparatizmus témáját Kárpátalján” – jelentette ki a politológus, majd hozzátette: Moszkal ténykedése klasszikus bizonyítéka annak, hogy egy ember is képes blokkolni a reform megvalósítását egy egész régióban.

Az elemző mindebből azt a tanulságot vonta le, hogy mielőbb be kell indítani a reform következő szakaszát szubregionális szinten, mivel ezáltal csökken a megyei vezetés súlya, így kevésbé tudják zsarolni a központi hatalmi szerveket.

Hanuscsak arra is kitért, hogy

a tervek szerint Kárpátalja területén négy járást hoznak létre.

A mukachevo.net álláspontja szerint az elemző azért fogalmazta meg kritikáját, mert korábban Moszkal őt nevezte meg a kárpátaljai decentralizációs folyamat legélesebb kritikusának. A hírportál az eseménysor elindítójának Sneider Tamás, a Jobbik elnöke kijelentését tartja. A budapesti parlamenti képviselő kárpátaljai magánlátogatása során kifejtette: támogatja Kárpátalja területi és gazdasági autonómiáját.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó