Nem hisznek az ígéreteknek

Egyik korábbi lapszámunkban számoltunk be arról, hogy a 2006 decemberében bezárt nagymuzsalyi aranybánya körül ismét „mozgolódás” van, egy ismeretlen cég a meddőhányó takarítását szeretné elvégezni. A cég igazgatója lakossági fórumon tájékoztatta a helyieket a tervezett munkálatokról, de az ottaniak kicsit sem bizakodóak, nem hisznek az ígéreteknek.

A megyei tanács csütörtöki ülését elnökségi megbeszélés előzte meg, ahol Péter Csaba képviselő felvetette az aranybánya kérdését.

– A nagymuzsalyi lakosok azzal fordultak hozzám, hogy segítsek nekik tisztán látni ebben az ügyben. Ezért egy olyan munkacsoport létrehozását kezdeményeztem –már jóváhagyásra is került –, amelyben az ügyészség, a rendőrség, a földhivatal képviselője, az ökológiai szolgálat szakembere, illetve a megyei tanács tagjai vennének részt.

Azért fontos, hogy minél több tagja legyen a munkacsoportnak, mert így nagyobb esély van rá, hogy a kérdést súlyának megfelelően bírálják majd el.

Sok mindenre vagyunk kíváncsiak: tisztázandó tulajdonjog, engedélyek megléte, ki a megrendelő, milyen alapon építettek már most ott ingatlanokat, ki adott ezekre engedélyt stb. A meddőhányó mellett ugyanis már felépült egy átdolgozó üzem. Mintát szeretnénk venni a meddőhányóból, amit mi vizsgáltatnánk meg, hogy bebizonyosodjon, a megengedett ólom 16-szorosa van ott – magyarázta a KISZó-nak Péter Csaba.

A megyei képviselő kiemelte, véleménye szerint a falugyűlés egy előre megtervezett forgatókönyv szerint zajlott, ezért az ott készült jegyzőkönyvet is látni szeretnék.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó