Nem tárgyalta az ENSZ BT az ukrán nyelvtörvényt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai az orosz kezdeményezésre összehívott ülés elején úgy döntöttek, nem vitatják meg a kisebbségellenes ukrán nyelvtörvényt – adta hírül a korrespondent.net.

A BT öt állandó és tíz választott tagjának képviselői közül hat a javaslat elvetése, öt a megtárgyalása mellett voksolt, négy pedig tartózkodott.
Francois Delattre, Franciaország állandó ENSZ-képviselője azzal utasította el a kérdés napirendre tűzését, hogy az ukrán nyelvtörvényt nem lehet egy szintre helyezni a Donbászon kialakult súlyos humanitárius helyzettel. E véleményhez csatlakozott a német, a lengyel és az amerikai ENSZ-nagykövet is.

Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője viszont hangoztatta: a nyelvtörvény összefüggésben van a minszki megállapodásokkal.

Mint előzőleg írtuk, Pavlo Klimkin távozó ukrán külügyminiszter még az ülés előtt megjegyezte: a törvénnyel az ukrán nyelv nem kapott semmilyen különleges jogokat, elfogadásával a nemzetközi gyakorlat szempontjából semmi extra ordenáré nem történt.

Korábban több szervezet is tiltakozott a jogszabály elfogadása miatt. Az ukrajnai román kulturális szervezetek vezetői például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosánál emeltek panaszt.

Post Author: KISZó