A mesemondás legjobbjai

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa Az égig érő fa címmel mesemondó versenyt hirdetett Benedek Elek születésének 160. évfordulója alkalmából. Negyven kisiskolás előadásában hangzottak el a „nagy mesemondó” tanulságos költeményei az Ungvári Gyermek Művészeti Iskolában.

Az Ungvári és a Munkácsi járás 13 különböző magyar iskolájából érkezett felkészítő tanárokat és tanulóikat Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja köszöntötte.

– 160 évvel ezelőtt Erdélyben született egy úriember, Benedek Elek, aki úgy élte le egész életét, hogy a gyerekekkel foglalkozott, és nekik akart olyan értékeket teremteni, ami hosszú ideig elkíséri őket. Neki köszönhetjük a magyar gyermekirodalom színe-javát – jegyezte meg a diplomata.

– El kell mondanunk, bármivel is foglalkozott élete során, mindig a gyerekek álltak a figyelme középpontjában. Amikor Budapesten volt parlamenti képviselő, nem a politikáról beszélt, hanem mindig azt hangoztatta, hogyan kell a gyermekek számára készülő könyveket kiadni, és mindenki figyelmét felhívta, ennek jelentőségére.

Hromova Natália, a művészeti iskola igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy az ő tanintézetükben bonyolítják le ezt a versenyt.

– Az iskolánk tanulói is hozzájárultak a mai naphoz, harminc festőművészeti szakos növendékünk rajza díszíti a falakat, akik szintén megismerkedtek Benedek Elek meséivel – fejtette ki az igazgatónő.

Több mint 40 gyermek jelentkezett a versenyre. Két korcsoportban (1-4. osztályos és 5-9. osztályos tanulók), a meseválasztás, a színpadi megjelenés és az előadótehetség alapján értékelte őket a zsűri. A pontozásban Zékány Krisztina, az ungvári egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Magyar Filológiai Tanszékének vezetője, Györke Magdolna docens, illetve Fülöp Andrea konzul vett részt.

A díjazottak:

1-4. osztályosok

3. hely – Patai Sándor, Derceni Középiskola (A három kívánság mesével)
2. hely – Rohovej Dzsenifer, Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium (A bújdosó macska)
1. hely – Demeter Hanna, Szernyi Általános Iskola (Bolond Istók)

5-9. osztályosok

3. Misák Jázmin, Csongori Általános Iskola (Szemet szemért)
2. Béres Lilla Eleonóra, Szernyei Általános Iskola (Az okos Zsuzsi)
1. Kótyik Botond, Nagydobronyi Középiskola (Kolontos Palkó)

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó