A népdalgyűjtés csodája

A napokban második alkalommal rendezte meg Tiszapéterfalván Kokas Erzsébet ének-zene népi énektanár, a Kokas Banda népzenei együttes szólistája a Kárpátalja Gyöngyszemei Népdalénekesek találkozóját, mely egyben egy interaktív módszertani nap is volt.

Az eseményre mesteroktatók érkeztek: Juhász Erika, ének-zene népzenetanár, etnográfus, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója, valamint Rimócról Holecz Istvánné népdalénekes, néptáncos, a népművészet mestere. A tartalmas kétnapos, népdalokban gazdag, módszertani napon 40 fő vett részt.

Juhász Erika módszertanilag fejlesztett, ungi és beregi népdalokat tanított, míg Holecz Istvánné rimóci gyermekjátékokat és népdalokat. Kokas Erzsébet pünkösdölő szokásdallamokat, Rákóczi búcsúja történelmi éneket és kuruc dalokat tanított a gyerkőcöknek.

A résztvevők betekinthettek a népdalgyűjtés csodájába, abba, milyen adatközlőktől tanulni. Az eseményt a Régi Idők Hangulata est koronázta meg, melyet jelenlétével megtisztelt Békésyné dr. Lukács Angéla, a beregszászi konzulátus konzulja. A fiatal énekesek ragyogó szemmel figyelték a Tisza Csillag asszonykórus tagjai által előadott Szatmári népdalokat, a tiszabökényi 86 éves Illyés Margit néni lánykorában énekelt legkedvesebb dallamát, a nagypaládi Kokas testvérek juhásznótáit, a csodálatos rimóci viseletben éneklő Margit néni népdalait. Megcsodálhatták továbbá a fertősalmási Botos Magdolna néni varrottasait, kézzel horgolt futó csipkéit, legelső varrógépét, Kokasné Marozsi Rozália és Kokasné Gajdos Rozália pokrócszövő technikáit, az id. Kokas Erzsébet által készített népviseleteket, és készült egy Rákóczi-mintás keresztszemes öv is a Rákóczi év tiszteletére.

Az estet a Kokas Banda koncertje színesítette, melyben aktívan részt vett Holecz Istvánné is. A közösen elfogyasztott töltött káposzta, házi kenyér, az asszonyok által sütött finomabbnál finomabb süteményekkel nem ért véget az est: közös énekeléssel folytatódott.

– Köszönettel tartozunk a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított Csoóri Sándor Programnak, a Som Szemek Kulturális Alapítványnak, a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport szülői közösségének, hogy ilyen szép és színvonalas rendezvényeket szervezhetünk – mondta Kokas Erzsébet. – Nagy megtiszteltetés továbbá számomra, hogy elfogadta meghívásomat Juhász Erika tanárnő, aki mesterem volt tanulmányi éveim alatt.

Nagyon izgultam, hogy megmutassam, mivel is foglalkozom itt, Kárpátalján, és a tőle kapott tudást hogyan kamatoztatom a kicsiktől a legidősebbekig.

Örömteli visszajelzés és segítség számomra az elkövetkezendő évekre útmutató irányításai és dicsérő szavai.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó