Milyen feltételekkel dolgozhat a diák?

Közeleg a nyár és a szünidő ideje. Ilyenkor a fiataloknak lehetőségük nyílik rá, hogy saját keresethez jussanak, és megvehessék a kiszemelt telefont, számítógép-kiegészítőt stb. Igen ám, de mire kell vajon ügyelniük ahhoz, hogy ne csapják be őket, s milyen feltételek mellett vállalhatnak egyáltalán munkát, kérdeztük Foltin Pétertől, a megyei foglalkoztatási központ osztályvezetőjétől.

– Milyen jellegű munkát ajánlanak leggyakrabban a diákoknak?

– Tapasztalataink szerint a fiatalokat előszeretettel kérik fel utcai szórólap terjesztésére, ami nem nehéz, de időigényes foglalatosság, ahogyan a szórólapok felragasztása is. Ugyancsak gyakori, amikor éttermek pincér-munkára vesznek fel diákot, amihez már némi gyakorlat, kitartás és nyugodt természet szükséges, emiatt kevésbé népszerű a fiatalok körében.

A törvény értelmében kiskorúaknak pénzügyi elszámolással eközben nincs joguk foglalkozni.

Többnyire a 18 éven felülieknek ajánlják a pincérkedést, a kávézók olykor ennél fiatalabbakat is felvesznek. Ennél nehezebb, de jobban is fizető munka kínálkozik például az ifjúság körében ugyancsak népszerű autómosókban.

– Hogyan tud egy fiatal elhelyezkedni, merre érdemes elindulnia ahhoz, hogy az elvégzett feladat után ki is fizessék a neki ígért bért.

– Ennek egyik módja, ha személyesen keresik fel a kiszemelt éttermet, üzletet stb. és megkérdezik, nincs-e szükségük munkásra, van-e szabad helyük a nyári hónapokra. Így azonnal felmérhetik a munkahely adottságait és a munkaadó is benyomást szerezhet a fiatalról. A másik lehetőség, ha az internetes álláshirdetések között böngésznek és telefonon jelentkeznek be. Ilyenkor feltétlenül meg kell említeniük a korukat, ugyanis nem mindenki hajlandó fiatalokat, pláne kiskorúakat alkalmazni.

Én mégis azt ajánlom, ha biztosak akarnak lenni benne, hogy ellenőrzött, korrekt helyre kerülnek, keressék fel a megyei foglalkoztatási központ valamelyik kirendeltségét.

Több, a külföldi befektetők által működtetett nagyvállalat szívesen vesz fel diákokat könnyen betanítható feladatokra. Persze abba nem szólhatunk bele, hogy kit alkalmazzanak, mi csak a közvetítést vállaljuk. Jelenleg minden járásban van fiókintézetünk, de internetes hírportálunkon is – https://zak.dcz.gov.ua/ – érdeklődhetnek, sőt online jelentkezhetnek is, személyesen fel sem kell keresniük a központot.

– Milyen jogi előírások szabályozzák a diákok foglalkoztatását?

– A munkatörvénykönyv értelmében Ukrajnában 14 éves kortól lehet munkát vállalni. E fiatalok heti 24 órát dolgozhatnak, míg a 16-18 éves korosztály heti 36 órát vállalhat. A kiskorúakra szigorúbb szabályok vonatkoznak, s ők csakis szülői engedéllyel vállalhatnak munkát. Nem tartozik a nyári munkavállalás témakörébe, de azért megemlíteném, hogy ha egy fiatal a tanulmányi időben néz pénzkereseti lehetőség után, csak feleannyi lehet a munkaideje és 31 nap szabadság dukál neki. A 194. cikkely értelmében ugyanakkor a rövidített munkanapért ugyanannyi bér jár neki, mint a teljes munkanapért.

A kiskorú nem végezhet nehéz fizikai vagy az egészségére nézve káros munkát, és nem vállalhat éjszakai műszakot.

A felek biztonsága érdekében mindenképpen munkaszerződést kell vele kötni – megjegyzem a hivatalos foglalkoztatás beleszámít a munkaviszonyba –, melyben fel van tüntetve a munkavégzés helye, feltételei, a bére. A fiatalnak bármikor jogában áll felmondani, viszont a munkaadó csak a munkatörvénykönyvben felvázolt okok miatt mondhatja fel a munkaszerződést. S mivel a kiskorút foglalkoztató céget több hatóság is górcső alá veszi, többen, hogy ne vonják magukra a figyelmet, inkább elállnak a foglalkoztatásuktól. Rosszabb esetben alkalmazzák, de nem jelentik be őket, ami azt eredményezi, hogy egy esetleges munkahelyi baleset kapcsán az áldozat nem élhet jogorvoslattal.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó