Üveghegyen innen, saját mesén túl…

Rohanó világunkban egyre kevesebb olyan család van, amelyikben még meséskönyvből olvasnak mesét a gyerekeknek, a gyerek pedig figyelmesen hallgatja azt, talán erőt is merít belőle. A gyermekek és felnőttek számára nemrégiben meghirdetett Üveghegy kárpátaljai magyar meseíró pályázat magas részvételi aránya azt bizonyítja, hogy sok gyerek nemcsak erőt merített, hanem ötletet is, és saját mesét írt. Kárpátalja szinte minden településéről összesen 130 pályamunka érkezett, a sikeresekből hangjáték is készül. Az ünnepélyes díjátadójára Beregszászban, a református gyülekezeti teremben került sor, a résztvevőket Kurmai-Ráti Szilvia köszöntötte.

– A meseíró pályázat a rádió és az Irka gyermeklap szervezésében valósult meg. Az, hogy 130 dolgozat érkezett hozzánk, kellemes meglepetésként ért bennünket, hiszen nem számítottunk ennyi pályaműre. Ezekből választotta ki a zsűri a legjobbakat. Volt egy olyan lehetőség is, hogy azok az iskolák, ahonnan a legtöbb fabulát kapjuk, Üveghegy-díjban részesül, és az ungvári főkonzulátus jóvoltából értékes könyvcsomaggal gazdagodhat – avatott be a részletekbe a Pulzus Rádió mesemondója.

Mint kiderült, a legtöbb mese a nagydobronyi és a mezőgecsei tanintézményből érkezett, az értékes ajándékot Fülöp Andrea konzul nyújtotta át a tanintézmények képviselőinek.

Mielőtt átadták volna a díjakat, Espán Margaréta, az Irka gyermeklap főszerkesztője, a zsűri tagja értékelte a beérkezett munkákat. Elmondta, amikor beindították a pályázatot, nagyon izgultak, fog-e pályamű érkezni. Örömmel tapasztalták, hogy van utánpótlás, hiszen jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb írások születtek.

– Fantáziadús meséket olvashattunk, közöttük sok olyat, amelyben népmesei elemek is felfedezhetőek voltak. Nagyon boldog vagyok, hogy 10-12 éves gyerekek a képzelőerő mellett szép szavakba, mondatokba tudták emelni a gondolataikat.

Azok a mesék, melyek helyezésben és különdíjban részesülnek, az Irka lapszámaiban is megjelennek majd – jelentette be az örömhírt a főszerkesztő.

Hegedűs Csilla

Díjak:
1. korcsoport:

I. helyezett: Székely Kristóf (8 éves, Verbőc): A három királyfi
II. helyezett: Rohovej Dzsennifer (8 éves, Ungvár): Meseország
III. helyezett: Demeter Hanna (9 éves, Szernye): Cukorföld
Különdíj: Sütő Emília (9 éves, Kisbégány): A szép leány

2. korcsoport:

I. helyezett: Szofilkánics Teodor (10 éves, Beregrákos): A mágikus ecset
II. helyezett: Pető Levente (10 éves, Asztély): Az aranyalma, a nyúl és a gonosz róka
III. helyezett: Petrás Bálint (10 éves, Asztély): A vén menyét és az egerek
Különdíj: Balogh Kamilla (10 éves, Salánk): Az évszakok királya és a tündérlány

3. korcsoport:
I. helyezett: Sárközi Karola (14 éves, Badaló): Üveghegy
II. helyezett: Bara Gabriella (14 éves, Ungvár): MatEkmese
III. helyezett: Kádas Barbara (15 éves, Zápszony)
Különdíj: Bara Gabriella (14 éves, Ungvár): A tökéletes változat

4. korcsoport:

I. helyezett: Csala Róbert (27 éves, Korláthelmec): Miért van az embereknek egy szíve?
II. helyezett: Brekócki-Domokos Evelin (22 éves, Sárosoroszi): Mese az ébresztőóráról
III. helyezett: Kirpa-Délczegh Nikolett (26 éves, Beregszász): Ferkó, a pingvin
Különdíj: Kertész Dávid (26 éves, Csap): Mese egy garabonciásról

Felajánlók: A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Beregszászi Református Iratmisszió és Könyvesbolt, Relax Szépségszalon, Somi Sajtmanufaktúra. Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, Valeria Meghívók Galajda magánvállalkozó, Pro CulturaSubcarpatica szervezet, Tünde Divat, Kárpát RobiPro, Helikon Hotel &Sauna, Ilosvay Cukrászat, Kiscsikó menza és étterem. Sólámpák-солянойсветильник – Sókincsek Kárpátalja, Glóger autósbolt, Papp Viki ArTory.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó