Marad a krónikus strandhiány

Vidékünkön általában május 15-én indul hivatalosan a strandszezon és szeptemberig tart. Az idén azonban valószínűleg késni fog a nyitás. Az április a szokottnál hidegebb és szelesebb volt, és az előző évektől eltérően májusban sem köszöntött ránk kánikulai meleg, sőt több járásban nem a fűrdőzésre, hanem az árvíz okozta kérok elhárítására kellett koncentrálni.

– A helyzet az előző évekhez képest semmit nem javult – állítja Fegyir Filip, a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat osztályvezetője.

– Évről évre sok embertársunk hal meg értelmetlenül, mert a fürdőzésre veszélyes vagy arra teljességgel alkalmatlan helyeken merülnek a habok közé.

Nem tehetnek mást, mivel tavakban, folyókban gazdag megyénk továbbra is krónikus strandhiányban szenved.

A sokéves tapasztalat szerint a legtöbb áldozatot a Tisza, a Latorca, a Borzsa és néhány bányató szedi. Nem véletlen tehát, hogy a baleseti statisztikát is a Beregszászi, a Munkácsi és a Nagyszőlősi járás vezeti. A feketekrónika adatai elszomorítóak.

A múlt évben 30-an vesztek oda a strandszezon idején. Ukrajna-szerte 774-en (közöttük 79 gyermek) lelték halálukat fürdőzés közben.

– Nyíltvízi strandok kialakítása a járási és városi önkormányzatok feladata lenne – jegyzi meg az osztályvezető. – Ám a kijelölt helyeken csak azt követően függeszthetik ki a „strand” feliratot, miután a búvárjaink átvizsgálták az adott folyószakaszt, és megtisztították azt a víz alatti veszélyes tárgyaktól. Az engedélyeztetéshez más szakszolgálatok jóváhagyására is szükség van. Ezeket a helyeket el kell látni a legfontosabb biztonsági és higiéniai kellékekkel is, valamint vízimentőket is kötelező alkalmazni.

A szakember szerint az önkormányzatok vajmi keveset törődnek a közelgő strandszezonnal, illetve a fürdőhelyek kialakításával. Jelenleg úgy fest a dolog, hogy ezen a nyáron mindössze öt helyen lesz hivatalosan engedélyezett nyíltvízi strand. Másutt még nem teremtették meg az üzemeltetéshez szükséges feltételeket.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó