Vadkender és mák a tiltólistán

A rendőrség szerint Kárpátalján ma már komoly kábítószer- terjesztő hálózat működik. A legrosszabb a helyzet Ungváron, Munkácson és Huszton. A legkelendőbbek az úgynevezett diszkódrogok, az amfetamin, a metamfetamin és a marihuána, de megjelentek a rendkívül kemény tudatmódosítók is, például a kokain, aminek egyetlen grammjáért 150-200 dollár hasznot inkasszálnak a terjesztők.

Mint arról Volodimir Pavljuk, a megyei rendőrség szóvivője beszámolt, vidékünkön idén is májusban vette kezdetét az illegális ültetvények felderítésére indított Mák elnevezésű akció.

A szeptemberig tartó rendőrségi művelet során a mák- és vadkender- ültetvények felderítése és megsemmisítése mellett azokat a csatornákat is igyekeznek feltárni, melyeken a kábítószerek eljutnak a fogyasztókhoz.

Beregszászban egy kertészkedő legény akadt a rendőrök útjába. Az egyik járőr a Szőlő utcában felfigyelt egy furán viselkedő fiatalemberre. Az illető egy kartondobozt cipelt, és nagyon zavarba jött, amikor megpillantotta a rendőrök gépkocsiját. Nem volt nehéz rájönni, hogy a férfi zavarodottságának oka a dobozban rejtőzik. Zsenge növénykék zöldellettek benne. A férfi bevallotta, hogy azok bizony vadkenderpalánták, és a saját kertészetének 12 példánya. Az illető ellen a Btk. 310. cikke első pontjába ütköző bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

Ugyanilyen vádpont alapján indítottak eljárást egy nagybereznai gazda ellen is. Ő nem vadkendert termesztett, hanem mákkal vetette be háztáji kertjét.

A tiltott növényeket megpróbálta napraforgó és kukorica közé rejteni.

Ám valaki a „jóakarói” közül kipécézte azokat, és szólt a hatóságnak. A rendőrök 400 tő mákot számoltak össze és semmisítettek meg.

Egy 34 éves beregszászi lakosnál bűncselekmény gyanújával rendeztek házkutatást.

Az illető otthonában seregnyi tiltott dologra bukkantak. Különböző rejtekhelyekről előkerült két darab házilag barkácsolt kisöbű puska és 16 éleslőszer, valamint három kézigránát. És ez még nem minden: találtak néhány tasakot, amelyek gyanús, kristályszerű anyagot tartalmaztak. Kiderült, hogy az metamfetamin. Az illető ráadásul kertészkedett is: marihuánának való alapanyagot, vagyis vadkendert termesztett. A férfit őrizetbe vették. Lőfegyverrel és kábítószerrel való visszaélés miatt kell bíróság elé állnia.

Egy ungvári nő, Perecsenyben bérelt egy háztáji parcellát kertészkedés céljából. Az úttól félreeső kertben azonban nemcsak zöldségeket termesztett. Mákkal is próbálkozott. Ám a kísérlet nem jött be. A rendőrök kiszúrták az ültetvényt és kinyűtték a 250 darab tiltott növényt. Most pedig számolnia kell a jogi következményekkel, amelyek szerint hathavi elzárásra vagy három év szabadságkorlátozásra számíthat. Az ügyben még nem zárult le a nyomozás.

Az Ungvár közelében lévő Kereknye egyik két negyvenes éveiben járó férfi gazdálkodott.

A rendőrök a háztájiban szépen gondozott, öntözőberendezéssel felszerelt vadkender- ültetvényt találtak. A növények másfél-két méter magasra nőttek. A 750 tőből álló 150 négyzetméteres kertészetet felszámolták. A gazdákat őrizetbe vették. Háromtól hét évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A nyárnak még nincs vége. A tiltott növényeket termesztők után folytatódik a nyomozás. A felsorolt esetek rávilágítanak, mennyire kockázatos és mivel jár az efféle kertészkedés.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó