Kenyérünnep és Szent István napja Beregszászban

Szép hagyomány, hogy augusztus 20-án Beregszászban, a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplomban Szent István-napi misét tartanak. De a Kárpát-medence kenyere rendezvényre is itt kerül sor. Az idei ünnepségen mások mellett részt vett dr. Lukács Angéla, a Beregszászi Konzulátus konzulja, aki az új kenyér ünnepét, és Szent István hagyatékát méltatta, illetve Lóga Nagyija, Beregszász alpolgármestere.

 

A Vérke-parti város az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakozott Szolnok, Sepsiszentgyörgy, Zenta és Révkomárom összefogásából létrejött kárpát-medencei kenyérünnep rendezvényhez. Az öt helyszínen párhuzamosan szentmisével és kenyérszenteléssel méltatják Szent István király napját, hiszen

augusztus 20-a kihagyhatatlan része a kenyéráldás.

Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Ezért az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér, amely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A nemzeti színű szalaggal fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. A kenyér szimbolikus étel, a magyar kultúrában különös jelentéssel bír, gyermekmondókák, mesék, dalok, versek szólnak róla. A kenyérhez kapcsolódó gondolatainkban ott van a munka, a fáradság, a tenni és adni akarás, a jóság, a barátság, a szeretet. A kenyér becsben tartása évszázadok óta elevenen él. Vidéken még a mai napig hagyomány, hogy a kenyér megszegése előtt keresztet rajzolnak rá. Ennek felelevenítéseként Molnár János esperes plébános is így tett.

– Számunkra, magyarok számára különösen fontos a kenyérmegáldás, hiszen a kenyér úgy készül, hogy összeőrlik a rengeteg búzát, s abból a búzából sül össze az egyetlen szép kenyér.

Ugyanígy a magyar nép is rengeteg búzaszemből, magyar emberből sült össze a történelem kohójában egyetlen nemzetté – hangsúlyozta az esperes plébános.

Miután megáldotta a magyarok kenyerét, minden jelenlévőnek jutott egy-egy szelet belőle.

A vendégek megkoszorúzták a templomudvaron lévő Szent István mellszobrot. Az ünnepi műsor keretében Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművészének előadásában Sík Sándor Szent István himnusz című költeményét hallhattuk. Továbbá versek, dalok hangoztak el, Uszta Adetta és Birta István Wass Albert, a Bujdosó imája című költemény megzenésített változatát adták elő. Markó Veronika énekesnőt Schreiner Sándor, a Kárpátaljai Akadémikus Állami Népi Együttes klarinét- és tárogató művésze kísérte tárogatón.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó