Szent István-napi búcsú Tiszacsomán

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet ötödször szervezett Szent István-napi megemlékezést augusztus 20-án, ebből másodszor a tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban a Tiszacsomai Polgármesteri Hivatal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete és a Görög Katolikus Ifjúsági Szervezet társszervezésével.

Az ünnepi megemlékezésen elsőként dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, a rendezvény fővédnöke mondott ünnepi köszöntőt. A politikus kifejtette, kettős ünnep a mai nap, hiszen amellett, hogy augusztus 20-a az összmagyarság legnagyobb ünnepe, közel ezer évvel ezelőtt, 1083. augusztus 20-án avatták szentté első keresztény királyunkat.

– Azóta évszázadok teltek el, nemzedékek váltották egymást a Kárpát-medencében, de mi még mindig őt tartjuk erkölcsi iránytűnknek.

Az eltelt idő nem változtatta meg tettei meghatározó jelentőségét, nehéz időben országot és egyházat épített nemzetének.

Ma nekünk, utódoknak, az a feladatunk, hogy az Istváni hagyatékot, amely már ezer éve meghatározza életünket, a jelenben és a jövőben a legnagyobb tiszteletben tartsuk, és méltó tisztelettel illessük itt, a Kárpát-medencében. Örülök annak, hogy Tiszacsomán is példaértékű magyar közösség van, amely immár ötödik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi búcsút, bizonyítva, hogy

hűen őrzik azt a hagyatékot, amelyet államalapító királyunk hagyott ránk – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A Beregszászi Konzulátus nevében Szilágyi Mátyás főkonzul köszöntötte az egybegyűlteket a neves ünnep alkalmából. Mint mondta, Szent István személyében egy olyan államférfiról beszélhetünk, aki minden későbbi korok példaképe úgy a magyar állami élet vezetői számára, mint a magyar közösségek vezetői számára.

– István király öröksége egyedülálló a magyar történelemben, üzenete a mai kornak az előretekintő, megfontolt, stratégiailag megalapozott döntések, a tervezés, az egység biztosítása. A mi feladatunk ma az, hogy Magyarország, a magyar nemzet a 21. század gyorsan változó kihívásai, új technikai követelményei, gazdasági fordulatai közepette is megőrizze szuverenitását, függetlenségét,

a magyar identitás fennmaradjon itt, Kárpátalján is – fogalmazott a diplomata.

Az ünnepi megemlékezést követően a rendezvény népzenei műsorral folytatódott. A Pro Cultura Subcarpathica színpadán színes, gazdag kulturális program várta az érdeklődőket. Ám mielőtt az kezdetét vette volna, néhányan még szóltak az egybegyűltekhez.

Szilágyi Péter előző gondolatmenetét folytatva kifejtette, történelmünk sajátossága az is, hogy a nagy győzelmek mellett súlyos veszteségek is értek bennünket az elmúlt évszázadokban. A magyarságnak kijutott hódítók pusztító hadjárataiból, idegen megszállásokból, elhurcolásból, kitelepítésből, az ország területének feldarabolásából.

– Mindezekre is emlékezünk, ha összegyűlünk, mert ahogyan a sikerek, úgy a veszteségek is formálták gerincünket. Viszontagságainknak köszönhetjük jelenlétünket, életünket. Ez a sokszor keserédes történelem tanított meg bennünket arra a szívósságra, melynek eredményeként több mint ezer éve létezünk a Kárpát-medencében, Európa egyik legrégebbi keresztény országaként, keresztény nemzetként – zárta szavait a politikus.

Brenzovics László szintén Szent István korát idézte fel, kihangsúlyozta, ő volt az, aki a nehéz helyzetekben útmutatást mutatott az összes többi magyar uralkodónak.

– Most sem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen ezen a földön, ahol ezer éve élünk, megpróbálják elvenni jogainkat az élet minden területén, azonban ebben a küzdelmünkben, amelyet a megmaradásért folytatunk, adjon nekünk erőt Szent István király azon gondolatai, cselekedeti, amiket a magyarság érdekében tett – mondta a KMKSZ elnöke.

Kovács Szvetlána, Tiszacsoma polgármestere megjegyezte, nagy megtiszteltetés számukra, hogy ilyen jelentős eseménynek adhat otthont a településük. Ez egyébként nem véletlen, hiszen az 1996-ban megnyitott honfoglalási emlékpark egyedülálló Kárpátalján, s azóta minden évben megemlékezésre kerül itt sor, mint a mai nap is bizonyítja, régi hagyomány már ez, és évről évre szebb, nagyobb, igényesebb.

Dr. Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica elnöke elmondta, mi, magyarok megőriztük hitünket, ami a Szent Istváni hagyatékból fakad, ezt adjuk tovább, vigyük a hitet a jövőbe úgy, hogy ez a búcsú, amit öt évvel ezelőtt kezdeményeztünk, váljék minél nagyobbá, ünnepeljék száz és ezer év múlva is.

A gyerekek a nap folyamán kézműves foglalkozásokon vehettek részt, voltak élményjátékok, és civil szervezetek is bemutatkoztak. Emellett volt ízek és szolgáltatások utcája, kézműves sátrak, népzenei fellépők. Az esti órákban a Magashegyi Underground koncertjére került sor, a rendezvény tűzijátékkal ért véget.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó