Hol lakjon a diák és mennyiért?

Az év legforróbb időszakában járunk, de nem csak az időjárás tekintetében. A gólyák keresik fészküket, ahol felsőoktatási tanulmányaik alatt tölthetik mindennapjaikat. De vajon mennyibe is fáj ez a „tengődés”, lehet-e olcsó helyet találni az utolsó hetekben?

Augusztusban, miután kiderült, kit milyen egyetemre vettek fel, a legtöbb diák albérletkeresésbe kezd. Ilyenkor érthető módon kevesebb a kínálat, és borsosabb az ár is. Az ügyesebbek és akik biztosra mentek, már június végén megkezdték a keresgélést, hogy némiképp olcsóbban és szélesebb felhozatalból válasszanak.

Ezt ajánlja a lakásbérléssel foglalkozó szakember is, aki szerint a legideálisabb május végén, júniusban lefoglalni az albérletet. A központhoz közel, jó állapotban lévő, minden szükséges eszközzel ellátott lakást szinte lehetetlen ilyenkor találni – állítják. A legnagyobb kínálat december-január környékén van, akkor jelentősen olcsóbban kínálják a lakást.

Jelenleg az egyszobás albérlet díja a megyeszékhelyen 5500-6000 hrivnya körül mozog,

újépítésű lakóparkban ugyanez akár 7000 is lehet. De 3-4 ezer hrivnya alatt biztosan nem találunk kuckót.

– Általában a kétszobás lakások iránt van nagyobb érdeklődés, mert oda többen is beköltözhetnek, így osztódik a bérleti díj – magyarázza Soltész István, ungvári lakás-adásvételi közvetítő. – Általánosságban elmondható, hogy magasra rúgnak az árak, ami valószínűleg azzal is összefüggésben van, hogy nagy igény van az albérletekre, egyre több külföldi diák érkezik a városba, akik meg tudják fizetni ezt az összeget.

Ungváron az egyetem kollégiumi szobája 520 hrivnyába kerül,

ahová a hónap utolsó napjaiban költözhetnek be a diákok, miután megnézték azt, és aláírtak egy szerződést. Továbbá két egyházi – a Szent Gellért és a Szent György Római Katolikus Kollégium – is várja a diákokat, itt a szigorú házszabályok mellett 400 hrivnyába kerül a szállás.

Mint mindenhol, Beregszászban is évről évre magasabbak az albérletek ára.

Míg korábban 80-100 dollárért lehetett albérlethez jutni, most ez havi 100-150 dollárra emelkedett, és nincs is nagy választék,

ugyanis szobákat többnyire csak idős, egyedülálló emberek adnak ki. Ezért jár sokkal jobban az a diák, akinek sikerül bejutnia valamelyik kollégiumba. Bár a kisvárosban abból sincs sok. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kollégiuma 135 férőhelyes, amely augusztus 11-re maximálisan megtelt. Kohut Attila igazgatótól megtudtuk, a fiatalok tanulmányi átlagát, elsősöknél a ZNO (Külső Független Tesztelés) eredményét, az otthontól való távolságot vették figyelembe, illetve az árvák és félárvák részesültek előnyben. Emellett a tanintézmény nemrég átadott kollégiuma is megtelt, ott 130 diák kap szobát.

Mindkét helyen 450 hrivnyát kell fizetni.

Beregszászban évek óta várja lakóit a jól működő Kálvin János Református Szakkollégium is. A diákok itt számos képzésen is részt vehetnek, például az élménypedagógia, a sajtókommunikáció, a vallásfilozófia. Mint azt Taracközi Ferenc vezető lelkész elmondta, négyszeres túljelentkezés volt a kollégiumba, ahová a lakók tanulmányi eredményeit, szociális körülményeit és a távolságot figyelembe véve valamivel több mint hetven fiatalt tudtak befogadni.

Hegedűs Csilla, Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó