Tehetséggondozás felső fokon

Beregszászban tavaly nyílt meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség (FIT) Programjának első külhoni oktatási centruma, amely a kárpátaljai magyar fiatalok felkarolásával, iskolán kívüli fejlesztésével foglalkozik. Milyen eredményeket tudhatnak maguk mögött, hogyan vált be a módszer Kárpátalján?

– Hány diákkal indultak, milyen visszajelzéseket kaptak az elmúlt évről?

– Minden éven 25 diákot veszünk fel a programba. Tavaly több mint 90 jelentkezőből kellett kiválasztanunk őket – kezdi beszélgetésünket Lacz Gábor, a FIT Program régiókoordinátora. – Nagyon változó és sokrétű foglalkozással vártuk tavaly a gyerekeket – természettudományos kísérletek, robotika, környezeti tudatosság, a pénz világa, egészségügyi tudatosság, média és filmes ismeretek, internet-használati tudatosság és a művészet és matematika kapcsolata. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk mind a szülők, mind a gyerekek részéről. A szülők elmondásai alapján a gyerekek érdeklődési köre sokat bővült, nyitottabbak és motiváltabbak lettek a tanulásra és a társas kompetenciák is sokat fejlődtek, nem beszélve arról, hogy a fiatalok örömmel jönnek szombatonként egy egész napos foglalkozásra a jó közösség és a játékos, gyakorlatközpontú oktatás miatt.

– A kárpátaljai képzés különbözik valamiben a magyarországitól?

– A Fiatal Tehetség Program már több mint 5 éve működik Magyarországon. Jól kidolgozott, bevált rendszert és oktatói gárdát hoztunk el Kárpátaljára, így maga a váz nem különbözik. Ugyanakkor itt az eltérő oktatási rendszer miatt mi egy évvel idősebb fiatalokkal kezdjük el a munkát. Az 5. osztályt befejező tanulók jelentkezését várjuk, akik szeptembertől 6. osztályossokként kezdhetik el nálunk a programot.

– Sikerült elérni a kívánt eredményt?

– Röviden összefoglalva, igen, de természetesen mi hosszú távon gondolkodunk, az elmúlt év csak az első lépcsőfok volt. Tovább kell mennünk ugyanezzel a lendülettel, és szeptembertől már 2 évfolyammal folytatni azt, amit tavaly elkezdtünk.

– Az idén hányan jelentkeztek?

– Nagy örömünkre most is közel 100-an jelentkeztek, amiből erre a tanévre szintén 25 diákot fogunk felvenni egy szeptemberi válogató után.

– Az MCC-be bejutottak előtt milyen lehetőségek nyílnak meg?

– Hatalmas előnnyel indulhatnak diáktársaikkal szemben, mivel nálunk olyan gyakorlatközpontú, az életben hasznos ismereteket szerezhetnek, amit a későbbiekben kamatoztathatnak, emellett pedig egy egész pályaívet biztosítunk, mivel a négyéves FIT Program után lehetőség nyílik részt venni a középiskolás programban, amely egészen az érettségiig tart, majd ezután következik az egyetemi program, a felsőfokú tanulmányaik alatt.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó