KISZó-kérdés: ön hajlandó lenne vért adni embertársai javára?

Kritikus helyzetben van a Kárpátaljai Megyei Vérátömlesztő Állomás: a legnagyobb gondot az I. és II. negatív vércsoport pótlása jelenti. A Kárpáti Igaz Szó facebook-oldalán közzétett kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, olvasóink hajlandóak lennének-e vért adni embertársaik javára?

A lapunk által készített nem reprezentatív online felmérésre 96 szavazat érkezett. A válaszadók 85 százaléka, azaz 82-en igennel, míg 15 százaléka, tehát 15-en nemmel válaszoltak. Egyetlen olvasónk írta azt, hogy ő rendszeres véradó és plazmaadó, így tud segíteni embertársain.

Kárpátalján egyre nagyobb gondot jelent a donorhiány. 😟 Ehhez kapcsolódik kérdésünk: Ön hajlandó lenne vért adni embertársai javára? 💉💝

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2019. augusztus 15., csütörtök

A krónikus vérhiány okairól Marija Fanticsot, a megyei vérátömlesztő osztályvezetőjét kérdeztük:

– Egyre nagyobb gondot jelent az életmentő folyadék begyűjtése, ugyanis megcsappant a donorkedv. Az ország nagyobb városaiban folyamatos probléma a vér pótlása, s megyénkben sem jobb a helyzet. Ideiglenes gondok ma már nemcsak a ritka vércsoportoknál merülnek fel, például a IV. negatívnál, hanem a leggyakoribb II-nél is. Naponta változik a helyzet a tartalékot illetően. A nyári időszak a legnehezebb, ilyenkor az átlagosnál is jobban megcsappan az adakozó kedv. Ahhoz, hogy folyamatos legyen az ellátás, napi harminc véradónak kellene betérnie állomásunkra, ehelyett legfeljebb tíz személyt fogadunk, ha jó napunk van. Sőt, ilyenkor, szabadságolások idején még ennél is kevesebbet.

A vérátömlesztő munkatársai megpróbálnak a közeli településeken beszervezni donorokat, ám elmondásuk szerint alig van vállalkozó, az egészséges, aktív lakossági réteg külföldön dolgozik. Már ott tart az állomás, hogy csupán egynapi szükségletet tud biztosítani, holott több tucat kórházat kell kiszolgálnia.

– Az emberek egy része közömbös mások bajai iránt, és sokan a fertőzésektől való félelmükre hivatkozva nem hajlandóak vért adni. Holott utóbbiak teljesen alaptalanul félnek, ugyanis a lecsapoláshoz steril, egyszer használatos eszközöket használunk. Megyénkben egyetlen alkalommal sem történt infekció véradás közben. Ez inkább ürügyül szolgál azoknak, akik így próbálnak kibújni az alól, hogy segítsenek embertársaiknak. Az elmúlt tíz évben visszaesés van ezen a téren, csak akkor tapasztalunk némi élénkülést, miután a média felhívja a figyelmet szorult helyzetünkre. S mint kiderült, ezt is többnyire kényszerből teszik, amikor egy-egy családtag, rokon számára van szükség életmentésre. Pedig ha minden 18 és 60 év közötti, arra alkalmas személy kéthavonta egyszer rászánná magát a csapolásra, teljességgel megoldódnának a gondok.

Magyar Tímea

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó