Ukrán gyerekeknek magyar élményeket

Idén 242 ukrán, a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett gyermek üdülhetett a Velencei-tónál a magyar kormány jóvoltából. Az utolsó, legnagyobb, közel 100 fős csoport elutazása alkalmából Kincseshomokon tartottak sajtókonferenciát a szervezők.

– Magyarország kormánya a kelet-ukrajnai harcok kitörése óta egyik fontos feladatának tekinti, hogy a szomszédos országban segítséget nyújtson – kezdte beszédét Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja. – Elsősorban azoknak a gyerekeknek szeretnénk néhány felhőtlen napot szerezni, akiknek valamelyik családtagja részt vett, vagy esetleg meghalt a kelet-ukrajnai harcokban. Az elmúlt évek során több mint kétezer gyermek vehetett részt magyarországi üdültetésben a program keretében. Az idén a magyar kormány által biztosított harmincöt milliós keretből kettőszáznegyvenkét gyerek pihenhetett. Magyarország, mint Ukrajna szomszédja, azt szeretné, ha beteljesülne az az álom, amit az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij augusztus 24-i beszédében mondott: Ukrajnában legyen béke. Mi azt szeretnénk, hogy ha ezeknek a gyermekeknek valaha könny jelenik meg a szemében, az örömkönny legyen – zárta beszédét a diplomata, majd kiemelte, a program nem valósulhatott volna meg az ukrán szervezők, segítők nélkül. Köszönetet mondott Vaszil Visivanyuknak, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzuljának az áldozatos munkájáért, Volodimir Csubirko társszervező erőfeszítéseiért, Szuperák Brigittának, aki a magyar oldalról koordinálta a kezdeményezést.

– Több éve részt veszek ebben a programban – jegyezte meg Szuperák Brigitta, a magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója. – Eleinte táborvezetőként, most már szervezőként, de így is rendszeresen ellátogatok a gyerekekhez és szoros kapcsolatban vagyok velük, illetve az ottani szervezőkkel, így biztosított a zökkenőmentes munka.
Az ukrán szószóló köszönetet mondott a támogatóknak, majd felsorolta azokat a színes programokat, amelyek a gyerekekre várnak, illetve tolmácsolta a táborral kapcsolatos pozitív visszajelzéseket.

Vaszil Visivanyuk, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulja és Volodimir Csubirko társszervező megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, amit az elmúlt öt évben nyújtott. A kárpátaljai házigazda hozzátette, hálás, hogy nem nézve a két ország közötti politikai feszültséget, Magyarország ilyen fontos missziót végez évek óta.

Simon Rita

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó