Budapest is reagált Zelenszkij újévi magyar szavaira

Sokak meglepetésére Volodimir Zelenszkij elnök a krími tatár és az orosz mellett magyar szavakat is mondott első, államfőként elhangzott újévi köszöntő beszédében, amelyben összefogásra biztatta honfitársait a köztük lévő különbözőségek ellenére is.

Az elsősorban az érzelmekre apelláló, innovatív módon elkészített beszédében Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus élettörténetet. Ezek között említett volt fizikust, aki Olaszországban mosogat, egykori luhanszki tanárt, aki két évig taxisofőrként dolgozott, majd visszatért a kelet-ukrajnai megyébe, egy számítógépes szakembert, aki arról álmodik, hogy elhagyja a hazáját, és egy krími lakost, aki mindent elvesztett a félsziget Oroszország általi elcsatolásakor és új életet kezdett Harkivban.

Majd rátért a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel Beregszász lakóját, aki – mint magyarul mondta –, „őrzi anyanyelvét”.

Mint fogalmazott, mindannyian ukránok, nem tökéletesek és nem szentek, pusztán csak emberek. „Nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán” – fogalmazott az államfő.

Hangsúlyozta, hogy a különbözőségek ellenére egyformán tiszteli mindenki a nemzet nagyjait, és ez az, ami egyesíti az ukránokat: ugyanúgy örülnek egy gyermek születésének, és éppúgy sírtak az örömtől orosz- és ukránajkúak, amikor az Oroszországban bebörtönzött haditengerészek más foglyokkal együtt hazatérhettek. Végezetül arra kérte honfitársait, legyenek tisztelettel egymás iránt. „Szeretni Ukrajnát azt jelenti, hogy szeretni minden ukránt, bármely sarkában is született országunknak” – fogalmazott.

Magyar nyelven elhangzott megnyilatkozása nem kerülte el Budapest figyelmét sem. A magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt – hangsúlyozta újév első napján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárca MTI-hez eljuttatott tájékoztatása alapján a miniszter arra az álláspontra helyezkedik, hogy a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyar közösségnek is jó lenne.

„Fontos és szép gesztusnak tartjuk, hogy az ukrán elnök magyarul is beszélt újévi köszöntőjében, egyben reméljük, hogy szavait mihamarabb tettek is követik, és az ukrán parlament úgy módosítja majd az oktatásról és a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényeket, hogy azzal visszaadják a kárpátaljai magyaroktól korábban elvett jogokat” – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar kormány készen áll a magas szintű párbeszédre, és a továbbiakban is készen áll megadni minden segítséget ahhoz, hogy Ukrajna minél gyorsabban fejlődhessen.

Az online közösségi médiatérben is élénk diskurzust váltott ki a magyar felhasználók körében Zelenszkij megnyilatkozása, ami nem meglepő, hiszen korábban soha senki nem gyakorolt hasonlóan szimpatikus gesztust, különösen nem az elődje, Petro Porosenko.

Ugyanakkor a kommentelők nagy többsége azt is hozzáteszi, önmagukban a szép szavak semmire sem jók. Jobban örülnének a konkrét cselekedetnek, amit a Velencei Bizottság is elvár Kijevtől.

Példaként említik az oktatási törvény nyelvi passzusának eltörlését, a nyelvtörvény szigorú és alkotmányellenes részeinek módosítását, a magyar választókerület visszaadását, az európai és megengedő új kisebbségi törvény mihamarabbi megszületését, a két ország közötti valós és előremutató párbeszéd felújítását.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó