Mit tartogat a síszezon?

A mostani szezon kissé később kezdődött a szokásosnál. Bár már 2019 december elején havazott a régióban, azonban akkor csak fehér foltok borították a pályákat, és ezen a hóágyúzással sem tudtak segíteni. A magasabban fekvő vidékeken december végén elindították a felvonókat, míg az alacsonyabb régiókban még most is hóhiánnyal küszködnek. Vajon mit tartogat számunkra a síszezon? – kérdezte a KISZó Olekszandr Koval idegenforgalmi szakembert.

– Hogyan indult az idény?

– A síeléshez elengedhetetlen a hó, viszont az időjárást nem lehet befolyásolni. A december a szokásosnál enyhébb időt hozott, havat viszont nem. Ezen hóágyúzással sem tudtak segíteni, hisz a gépeket 0 Celsius-fok alatti hőmérsékleten lehet hatékonyan működtetni. Ennek ellenére nem volt kevesebb turista az előszezonban, ugyanis még korábban elkeltek a szabad szálláshelyek. Viszont volt, akinek a síelés helyett más programot kellett találnia. A korábbiakhoz hasonlóan az eljutás jelenti a legnagyobb problémát, az utak állapota sokakat elriaszt. A vasúti menetrend pedig nem turistabarát.

– Mennyibe kerül egy nap a sípályán?

– Az árszabás a szolgáltatások minőségétől függ, most átlagosan 1000 hrivnyába kerül egy nap síelés.

– Honnan érkezik a legtöbb turista?

– A szomszédos Lemberg megyéből jön a legtöbb vendég, általában 2-3 napos túrákra érkeznek a síelni vágyók. Vannak köztük olyan belső-ukrajnaiak is, akik a hágó túloldalán szállnak meg és alkalmanként átruccannak síelni, vagy felkeresik termálvizeinket, fesztiváljainkat. Érkeznek Kijevből, Dnyipróból, Zaporizzsjából, Odesszából, Harkivból, azokból a régiókból, ahonnan van közvetlen vonatjárat. Ugyanis a turisták jelentős része változatlanul vonattal vagy csoportos utak keretében busszal jön Kárpátaljára. A külföldi vendégek száma továbbra is elenyésző, ami azzal is magyarázható, hogy a szolgáltatások minősége még mindig elmarad a Nyugaton tapasztalttól.

– Melyek a legnépszerűbb kárpátaljai sítelepek?

– A síközpont népszerűségét a pályák száma, minősége, a szolgáltatások kvalitása és a reklám befolyásolja – utóbbi elsősorban az online felületeken. Minden egyes síelőért meg kell küzdeni, ugyanis a hágó másik oldalán is több síközpont üzemel. Valamivel el kell érni, hogy a turista átjöjjön a hágón. A legnépszerűbb a Drahobrat, a Kraszija, a fülöpfalvai (Pilipec) és a padóci (Podobovec) sítelep. Ide elsősorban azok jönnek, akik a téli sportokban keresik az adrenalint. A jelentős fejlesztéseknek köszönhetően a mostani szezonban nagy népszerűségnek örvend a polenai bázis.

– Az elmúlt években mennyit javult a sípályák felszereltsége, szolgáltatásaik, a környező szállodák és a vendéglátó-egységek minősége?

– A síturizmus dinamikusan fejlődő ágazat a turisztikai iparágon belül. Az egyik fő irány a felvonók cseréje és fejlesztése volt. Több helyen szerelkeztek fel hóágyúval. Viszont a biztonsági követelmények és előírások betartatására jobban oda kéne figyelni az üzemeltetőknek.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó