Országos szintre lépett a magyar vadászok karitatív akciója

Ahogy arról egyik régi lapszámban hírt adtunk, az anyaország vadászemberei jó néhány éve igen rendhagyó kezdeményezésbe vágtak bele. Lassan 10 esztendeje, hogy Fejér megye zöldkalaposai minden esztendőben úgynevezett „jótékonysági vadászat” keretében igyekeztek pénzt gyűjteni és ezzel anyagi segítséget nyújtani a megyei kórház gyermekosztályának. Ahogy akkor Fejes László, a kezdeményezés elindítója lapunknak nyilatkozta, a távlati tervek között szerepelt a segítségnyújtás országos szintre emelése. A tervek pedig a múlt év december 27-én valóra váltak, hiszen számtalan helyszínen jöttek össze Magyarország vadászai, hogy megsegítsék a beteg gyermekeket. A hatalmas média-érdeklődés övezte eseménysorozatról Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. vezetője mesélt olvasóinknak.

– Összességében 1128 regisztrációs kérelem érkezett kezdeményezésünkre – vallott a jótékonysági vadászat ötletgazdája –nyugodtan kijelenthetjük, ez a szám legvérmesebb reményeinket is felülmúlta. A jótékonysági vadászat igazi sikersztorinak bizonyult, amely lehetővé tette, hogy a civil szféra egy kevésbé ismert oldaláról is megismerje a magyar vadászokat.

A 19 megyei helyszínen lezajlott fácánvadászatok kapcsán pedig a résztvevők és támogatók nagylelkűségének köszönhetően több mint 30 millió forint jött össze,

ami többszöröse az eddig jótékonysági célokra általunk összegyűjtött pénznek. Nem meglepő módon, a legnagyobb érdeklődés Fejér megyében, kísérte a jótékonysági vadászat kezdeményezését, ahol 153 vadásztársunk fogott fegyvert. Ez persze valahol érthető, hiszen a kezdeményezés innen indult, és ez a helyszín adott otthont központi rendezvényünknek. A vadászatok különben valamennyi helyen egységes forgatókönyv alapján, reggel nyolc órakor kezdődtek.

– Az összeg hogyan kerül felhasználásra?

– Magyarország 19 megyéjének 19 megyei kórháza, pontosabban azok gyermekosztályai részesülnek majd a befolyt összegből, mégpedig oly módon, hogy minden egyes helyszínen konzultálunk az intézmények szakszemélyzetével, hogy az orvosok és nővérek döntsék el, mi az, amire leginkább szükségük van a kis betegeknek. Ehhez kapcsolódóan említést érdemel, hogy eddigi tevékenységünknek köszönhetően, az évek során összegyűlt mintegy 10 millió forintnyi támogatásból a Fejér megyei Szent György Kórház gyermekosztályán 7248 kis beteg gyógykezeléséhez tudtunk hozzájárulni.

El lehet képzelni, hogy az idei összeg 19 helyszínen, 19 kórház kis pácienseivel számolva hány beteg gyermek számára jelenthet segítséget.

– Mik a további tervek?

– 2020 során mindenképpen szeretnénk nemzetközivé tenni a programot. Ennek első lépcsőjeként a kezdeményezést ki szeretnénk terjeszteni az egész a Kárpát-medencébe, hogy a határon túli magyar és nem magyar vadászok is részt vehessenek benne, hogy ne csak magyarországi, hanem kárpát-medencei kórházak gyermekosztályai is részesülhessenek a vadászok adományaiból. Ennek során természetesen a kárpátaljai vadászokra és vadászatszervezőkre is számítunk.

2021-ben pedig az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programjaihoz kapcsolódva az egész világgal szeretnénk megismertetni karitatív kezdeményezésünket. Előreláthatóan a Világkiállítás – melynek programjai 2021 folyamán több hónapig tartanak – záró programja lesz majd a 2021. december 27-én megrendezendő jótékonysági vadászat.

– A facebook és az elektronikus média valósággal felrobbant a karitatív vadászok országos kezdeményezése láttán. Hogyan fogadta a nagyközönség a beteg gyermekek érdekében összefogó magyar vadászok akcióját?

– Vallom, hogy a vadgasztronómia, a hagyományos vadászati módok, a solymászat és agarászat, a preparátori tevékenység és a trófeakiállítások mellett a vadászok karitatív szerepvállalása is hozzá kell tartozzon a XXI. századi vadászat teljes képéhez. Ez segíthet a vadászat és a vadgazdálkodás valódi értékeinek megismertetésében, és a nem vadász nagyközönség szerencsére „vette a lapot”. Az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, tehát több szempontból is megérte életre hívni az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. –t és megismertetni az emberekkel, hogy a vadászathoz a gyengék-elesettek megsegítése éppúgy hozzátartozik, mint a puskadörgés.

Matúz István

Forrás:
KISZó/Fotók: Szigeti Edit

Post Author: KISZó