Lezuhant egy ukrán gép Iránban, 177-en haltak meg

177 utassal a fedélzetén szerda reggel Teherán közelében lezuhant egy ukrán gép, a katasztrófát senki sem élte túl.

Az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után műszaki problémák miatt lezuhant. Az iráni média közlései szerint a Boeing 737-800-as gép az iráni főváros délnyugati elővárosa, Parand közelében csapódott a földbe. Az AP hírügynökség tudósítója is eljutott a helyszínre, és látta, hogy a gép mezőgazdasági területen zuhant le. Darabjai nagy területen szóródtak szét, és köztük láthatók voltak a holttestek. A teheráni IRIB tévécsatorna híradása szerint a főváros közelében már megtalálták a lezuhant gép egyik feketedobozát, és átadták az illetékes hatóságoknak.

Az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből, Teherán mellett szerda reggel az ukrán gépet – jelentette az UNIAN hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézve, más források ezt nem erősítették meg. Az ammáni újság internetes felületén megjelent hírében nem hivatkozik semmilyen forrásra, és nem közöl részleteket sem.
Ukrajna iráni nagykövetsége ugyanakkor azt közölte szerda reggel, hogy a katasztrófát nem terrortámadás, hanem hajtóműhiba okozta. A rendkívüli helyzetek teheráni hivatala szerint az utasok zöme iráni volt. Később egy sajtóhírből kiderült, hogy 15 ukrán, 71 iráni és 73 kanadai állampolgár tartózkodott a gépen, de brit, német, svéd és afgán utasai is voltak.
Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) pontosította, hogy a gépen 168 utas és 9 fős személyzet volt. A katasztrófa miatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megszakította ománi látogatását, s utasítására az RNBO operatív törzset hozott létre, amelynek tagja a többi között a kormányfő, a külügyminiszter, a védelmi és a belügyi tárca vezetője.

 

Forrás:
MTI/KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó