A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat Kárpátalján

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) az együttműködő partnerszervezetekkel közösen tisztelettel és szeretettel meghívja Önt a Magyar Kultúra Napja rendezvényeire, amelyekre 2020. január 22–24-e között kerül sor Beregszászon és Ungváron.

PROGRAMTERVEZET

2020. január 22., szerda

Közös megemlékezés és koszorúzás a Kölcsey-emléktáblánál a magyar szervezetek (a KMKSZ, az UMDSZ helyi szervezetei, a MÉKK, a KMMI), Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Beregszászi Polgármesteri Hivatal, a városi oktatási intézmények közreműködésével. Helyszín: Beregszász, II. Rákóczi Ferenc tér (az egykori postahivatal épületénél). Kezdés: 9.30 óra.

Beregszászi Értelmiségi Fórum ’2020. Nemzetközi konferencia, film- és könyvbemutató.

Helyszín: Beregszász, Széchenyi u. 59 B. – Európa-Magyar Ház. Kezdés: 10.30 óra.

Megnyitó: dr. Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke

Áldás: Pocsai Vince református lelkész, a Magyar Kultúra Lovagja

Hajduk Márta (Budapest) előadása „Kisebbségben Kárpátalján” készülő nagyformátumú dokumentumfilmjéről és prezentál filmelőzetest.
„A kárpátaljai magyar értelmiség szerepe a rendszerváltástól napjainkig: érdekérvényesítési lehetőségei az ukrán-magyar kapcsolatok függvényében” című nemzetközi konferencia (ülésvezető: dr. Zubánics László).

– A rendszerváltás pozitív és negatív hozadékai Kárpátalján az irodalmi, művészeti, kulturális életben és a nyelvmegtartó küzdelemben. Vitaindító előadást tart dr. Dupka György, a MÉKK elnöke.

– Az előadók felkérése folyamatban.

Zenés-irodalmi összeállítás, képzőművészeti kiállítás.

Díjak, kitüntetések átadása: a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia okleveleinek, az Együtt Nívódíj átadása.
Díszvendégünk: Hajduk Márta (Budapest) dokumentumfilmrendező, Moritz László (Svédország), a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia alelnöke és Horváth Sándor költő, a Kárpáti Igaz Szó megbízott főszerkesztője, aki Jelentés a mélyből című válogatáskötetét mutatja be.
Kérdések, hozzászólások. Zárszó.

2020. január 23., csütörtök

XX. Himnusz-mondó verseny az Ungvári Dayka Gábor Középiskolában a tanintézet és a MÉKK szervezésében. Helyszín: Ungvár, Pravoszláv part 24. Kezdés: 10.00 óra.

2020. január 24., péntek

XI. CARPATICA ART EXPO az Ungvári Néprajzi és Népi Építészeti Múzeumban a MÉKK szervezésében – válogatás a MÉKK Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület festőtáborainak és más műhelytagok munkáiból.

Helyszín: Ungvár, Káptalan u. 33 A. Kezdés: 15.00 óra.

        A szervezőbizottság nevében:

   dr. Dupka György,                                              dr. Zubánics László,
a MÉKK elnöke                                                       a KMMI elnöke

Megvalósult a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával:

A rendezvény szervezői: Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet

Együttműködő partnerek: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia

Médiapartner: Kárpáti Igaz Szó, Kárpátinfó

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó