Az olvasó kérdez, a szakember válaszol

„Az érdekelne, figyelembe veszik-e az ukrajnai nyugdíjam felszámolásakor a Magyarországi munkaviszonyomat”, írja szerkesztőségünkhöz írt e-mailjében H. Károly munkácsi olvasónk.

Aki válaszol: Olekszij Bolsakov, a megyei Nyugdíjalap nemzetközi nyugdíjakkal foglalkozó osztályának vezetője

– Az Ukrajna és Magyarország közötti együttműködést a nyugdíjmegítélések terén az 1962. december 20.-án kötött kétoldalú megállapodás szabályozza. Ennek 1. cikkelye értelmében mindennemű szociális kifizetés azon ország idevágó törvényei és szabályai szerint történik, amelynek területén a kliens állandó jelleggel tartózkodik.

A megállapodás 5. cikkelye értelmében a nyugdíj megítélésekor és összegének számfejtésekor figyelembe veszik a mindkét érintett országban munkával töltött éveket, pontosabban a biztosított munkaviszonyt (azon éveket, amelyekért adóztak). Tehát az olvasó kérdésére konkrétan válaszolva: miután a magyarországi illetékes szervek hivatalosan alátámasztják ottani munkaviszonyát, az ukrán Nyugdíjalap természetesen figyelembe veszi azt.

Magyar Tímea

A Nyugdíjalap jelenti
Befejeződött a decemberi nyugdíjak átutalása. A kifizetések a meghatározott rendben történtek, s a kárpátaljai idős emberek ellátmányának kifizetéséhez szükséges 681 millió hrivnya december 24.-ig át lett utalva a számlákra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó