Erős hrivnya – erős gazdaság?

A valuta árfolyamának ingadozása, az árak folyamatos emelkedése, a járandóságok egy helyben állása… A végtelenségig sorolhatnánk azokat a vissza-visszatérő „kellemetlenségeket”, amelyek körülvesznek a mindennapokban.

Az utóbbi időben drasztikus árfolyam-alakulásoknak lehettünk szemtanúi, amire a hónapok óta felívelőben lévő, állítólagos gazdasági erősödés szolgált alapul. Az ünnepek közeledtével bónuszként észlelhettük, hogy a pénzváltókban hirtelen kevesebbet ért a külföldi valuta, ellenben az eladási ára változatlanul tartotta a napokkal azelőtt beállított szintet.
Vaszil Matyij pénzügyi tanácsadónak, az iPlan élettervezési szolgáltatásokat nyújtó csoport szakértőjének tettük fel a sokunkat foglalkoztató kérdéseket.

− Mi idézte elő a hrivnya átlagon felüli erősödését?

− Több tényező befolyásolta az ukrán fizetőeszköz árfolyamának erőre kapását. A nemzetközi piac helyzete, a mezőgazdasági vállalkozások tevékenysége és a vasérc exportja mind-mind hatással van az ország gazdaságának alakulására. Megfigyelhető volt a fokozott érdeklődés a pénzügyminisztérium által kibocsátott kötvények iránt.

2019 folyamán 100 milliárd hrivnyát meghaladó összegben vásároltak értékpapírokat.

− Mindazonáltal a külföldi valuta gyengülése nem vonta magával az árak jelentős csökkenését.

− A hrivnya értékének erősödése szokatlan jelenség Ukrajnában. Ez az importőröknek is újdonság, felkészületlenül érte őket a szituáció. A kereskedők a váratlan esetek – az árfolyam számukra negatív változása − elkerülése érdekében nem csökkentik áraikat. Emellett figyelembe kell vennünk, hogy a hosszú távú szerződések a valuta ingadozása előtt köttettek, így a kifizetésükre szánt zöldhasúakat is a „régi” árfolyam szerint vásárolták. Az utóbbi napokban viszont valamelyest csökkentek az üzemanyagárak.

− A külföldi munkavállalók év végi hazaérkezésekor gyakran mesterséges árfolyamcsökkentést vélhetünk felfedezni. Az ünnepek után ez a mutató visszaáll az addig megszokottra.

− Ukrajna gazdasági helyzetét és a fizetési mérleg egyensúlyát is

jelentősen befolyásolja a külföldi munkavállalók által hazaküldött vagy hazahozott valutamennyiség.

Az elmúlt hetekben tapasztalt ingadozásra viszont nagymértékben hatott a Naftogaz által a bankközi devizapiacon eladott valuta, aminek eredményeképp az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) rekord mennyiségű, 700 millió dollárt vásárolt.

− Mikorra várható a reális árfolyam visszatérése?

− Az ukrán fizetőeszköz értéke külső és belső tényezőktől függ. Az előbbihez a világgazdaság és a geopolitika alakulása tartozik. Emellett a környező országokban felmerülő pénzügyi krízisek a befektetések kivonását eredményezhetik, ami miatt csökkenhet az államkötvények iránti érdeklődés is. Ezek a hrivnya gyengüléséhez vezethetnek. A belső faktorok közül a legmeghatározóbb az NBU monetáris politikája, és a pénzügyminisztérium ténykedése is befolyásolhatja a fizetőeszköz értékének alakulását.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó