Tudásbővítés felsőfokon

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében január 3-5., 10-12. és 24-26. között kerül megrendezésre a magyar nyelv, irodalom és történelem tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvége.

A foglalkozásokon Kárpátalja tizennyolc oktatási intézményéből vesznek részt tanulók, összesen 53-an. A megnyitó az első hétvégén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában volt. Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója elmondta,

a 45 órás képzés célja, hogy bővítse az általános és középiskolás diákok honismereti tudását, erősítse nemzeti identitását a nyelvészet, irodalomtudomány és történelemtudomány segítségével.

– A honismereti képzés alatt, a foglalkozások megtervezésénél elsőrendű szempont az interaktivitás és a foglalkoztatás. Különböző módszerek alkalmazásával szeretnénk megvalósítani olyan célokat, melyek lehetőséget adnak a diákoknak minél jobban elsajátítani a történelmi forrásokkal való munkát, legyen szó írásos vagy vizuális forrásokról. Vidékünk múltjának vizsgálata is szerepet kap a foglalkozásokon, hogy rávilágítsunk a régió Kárpát-medencében betöltött szerepére. Továbbá hangsúlyt kívánunk fektetni a tudáson alapuló kreativitásra és alkotói tevékenységre is, hiszen a retorika és dialektika bizonyos érvek és ellenérvek ütköztetésének gyakorlásával fejlődik a diákok önismerete, empátiája és érzelmi intelligenciája – magyarázta az irodaigazgató.

Azt is elárulta, a képzés programjába kárpátaljai tanulmányi kirándulásokat iktatnak be, amikor is interaktív csapatjátékokat, felfedező túrákat szeretnének megvalósítani a fiatalok kreativitásának fejlesztése és társas-érzelmi képességeinek erősítése érdekében.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó