Hétköznapi zajártalom

A nagyvárosok zaja túlterheli hallószervünket. De vajon hogyan védekezhetünk az alattomos hangtámadás ellen? Olykor fülünknek is pihennie kell? Mire kell ügyelnünk ilyenkor, télen? A kérdésekre Becánics Katalin orr-fül-gégésszel kerestük a válaszokat.

– A hallást és az egyensúlyozást szolgáló szervünk három részből áll: a külső fülkagyló, melyben a dobhártya helyezkedik el, fogja fel a hangokat, a középfül a hússzorosára erősíti azokat, a belső fül pedig elektromos impulzusokká alakítva továbbítja a hallóidegekhez, majd az agyba. A dobhártya úgy van megalkotva, hogy csak egy behatárolt frekvenciájú hangerőt képes felfogni. Amennyiben ennél erősebb hatásnak van kitéve, egy idő után tönkremegy – magyarázza a doktornő.

Fülünk 20-tól 20 ezer hertzig fogja fel a hangokat. A legjobban az 500 és 4000 hertz közötti zajokat érzékeljük. Az ennél alacsonyabbakat vibrációként észleljük, a túl magasakat, mint az ultrahang, nem is halljuk. Az emberi fül számára a 60 decibeles hangerő a legelfogadottabb, ez a társalgás hangszintje.

A 90 és 100 decibeles zajok már nem kívánatosak, 130–140-nél pedig megfájdulhat és károsodhat hallószervünk.

A nagyon magas hangokat egyébként sokkal nehezebb elviselni, mint a mélyeket.

Amerikai tudósok rájöttek, hogy jobb és bal fülünk nem egyformán dolgozza fel a hangokat. A bal elsősorban a zenét erősíti fel és a jobb agyféltekébe továbbítja, míg a jobb a beszédet közvetíti a bal agyféltekébe.

– A statisztikák tanúsága szerint, sajnos, évről évre egyre többen szenvednek halláskárosodást. Ha külön vizsgálunk minden egyes zajt, azok önmagukban nem veszélyesek. Éjjel-nappal zúg az autók motorja, körülöttünk mindenki beszél az autóbuszban, aki vasút mentén lakik, folyton hallja a vonat zakatolását stb. S amit egy fiatal még esetleg kibír, nem biztos, hogy egy idősebb ember szervezete is fogadja.

A magas vérnyomás és az érelmeszesedés rontja az agy és a hallóidegek vérellátását, s ezáltal az idősebb emberek a zajokat is nehezebben viselik el.

– Hogyan óvhatjuk hallásunkat a szeles, hideg téli napokon? Hordjunk fejfedőt. Ügyeljünk arra, hogy lábunk melegben legyen, a legtöbb nátha influenza is, arcüreggyulladás ugyanis a hideg, áthűtött láb miatt alakul ki. Ezeknek pedig olyan szövődménye lehet, mint a fülgyulladás, rossz hallás, mandulagyulladás. A krónikussá vált folyamat gyakran csak műtéttel gyógyítható. Az elhúzódó nátha és a köhögés legyen mindig figyelmeztető jel. A középfülgyulladást rendszerint baktérium- vagy vírusfertőzés okozza, amely legtöbbször szintén a felső légúti megbetegedések következménye. Az enyhe és közepesen erős fülfájás rövid távú kezelésére antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, orrcseppek és egyéb gyógyszerek együtt használhatók. A súlyos, lappangó vagy gyakran kiújuló fülfájás azonban mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.

A kasvirágkivonat enyhítheti a megfázás és influenza okozta fertőzéssel járó fülfájást.

Ha részleges hallásromlással jár együtt, vagy ha a fülből gennyes váladék folyik: ezek a tünetek súlyos középfülgyulladásra és a dobhártya kilyukadására utalnak. Ha a probléma hallójárat eredetű, a fül¬cimpát gyengén dörzsöljük be levendulaolajjal.

Ha a fülfájás 38,5 °C-nál magasabb lázzal, nyakmerevséggel, súlyos fejfájással, genny vagy más váladék képződésével jár együtt; ha a fül vagy a mögötte lévő rész vörös vagy duzzadt – ekkor valószínűleg antibiotikumos kezelést is igénylő fertőzésről van szó, ezért mindenképpen forduljunk orvoshoz, ajánlja a doktornő.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó