Korszerű tomográfkészüléket kapott a Tüdőközpont

Új, korszerű CT-készülékhez jutott a megyei Tüdőközpont (az egykori Tüdőgondozó).

Mint azt Vaszil Szkrip, az egészségügyi intézmény vezérigazgatója elmondta, a Revolution EVO 128 metszetű gép unikális lehetőségekkel rendelkezik, gyors és rendkívül pontos, 85-90 százalékos képalkotásra képes, alkalmas bármely emberi szerv vizsgálatára, bevethető a kardiológiai, neurológiai, onkológiai, traumatológiai rendellenességek diagnosztizálására. Egy mellkas- vagy hasüregi vizsgálat például mindössze 20 másodpercet vesz igénybe.

Jóval alacsonyabb sugárterheléssel működik, s olyan kezdeti stádiumú onkológiai elváltozást is kiszűr, melyet a röntgengép csupán hat évvel később fedez fel.

Az sem mellékes, hogy akár három napig megállás nélkül működhet. A lakosság a garantált egészségügyi program keretén belül ingyen veheti igénybe a készülékkel való vizsgálatot.

A japán tomográfot a Lengyelország-Belarusz-Ukrajna 2014-2020 határ menti együttműködési program keretében szerezték be. Jelenleg zajlanak a beszerelési munkálatok, melyre a megyei költségvetésből kétmillió hrivnyát különítettek el. Vaszil Szkrip a napokban fogja kérelmezni a készülék működésének engedélyezését, s remélhetőleg egy hónapon belül már fogadhatják is az első pácienseket.

Magyar Tímea

A CT (computer tomográf) röntgensugárzáson alapuló képalkotó eljárás, ám itt több felvétel készül, majd a metszeteket számítógépes technikával összeillesztik, így a vizsgált területet három dimenzióban is tudják ábrázolni, azaz jobban megítélhetők az esetleges elváltozások. A CT egyaránt alkalmas a koponya, a mellkas, a hasi szervek vagy az erek vizsgálatára.
A CT-vizsgálatoknál gyakran használnak kontrasztanyagokat, hogy az egyes szervek és szövetek még jobban elkülöníthetők legyenek a képeken. Ezeket leggyakrabban vénás injekció formájában adják be, hasi CT előtt az is előfordulhat, hogy a páciensnek egyszerűen meg kell inni a kontrasztanyagot. A CT ionizáló sugárzással dolgozik, ezért alkalmazása csak orvosilag indokolt esetekben célszerű.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó