Az utakon aratott a halál

Ukrajnában nem a keleti országrészben zajló háborús konfliktus követelte a múlt évben a legtöbb áldozatot. Sajnálatos módon a közúti balesetekben aratott leginkább a halál. A karambolokban egy nagyobb településnyi lakosság vesztette életét.

Mint arról Anton Herascsenko, a belügyi tárca helyettes vezetője beszámolt, a közutakon történt szerencsétlenségekben évről évre többen halnak meg. A tendencia a múlt évben sem változott: ezúttal is több mint háromezren vesztették életüket közlekedési balesetekben, mintegy 5 százalékkal többen, mint 2018-ban. Ez a hivatalos statisztika. Ám vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a szám nem pontos. Valójában 30, de akár 50 százalékkal is nagyobbak a veszteségek. Az ukrajnai utakon évente ötször annyi halálos kimenetelű vagy személyi sérülésekkel járó karambol történik, mint az EU egyes tagállamaiban. Az állam vesztesége a közlekedési balesetek következményeként meghaladja az 5 milliárd dollárt. Ez a GDP 2,5 százalékával egyenlő.

Az utóbbi másfél évtizedben az ukrajnai utakon 74 000 személy halt meg, és közel hétszázezerre tehető a sérültek száma.

A karambolok áldozatainak 76 százaléka a kórházba szállításkor veszíti életét, miközben az EU-ban ez a mutató alig 28 százalék. Különösen megdöbbentő, hogy a közlekedési balesetek képezik az első számú halálokot a 15 és 24 év közötti korosztály körében. Hat év alatt mintegy másfél ezer kiskorú vesztette életét az utakon. A baleseti statisztika része, hogy az áldozatok közel fele gyalogos vagy kerékpáros.

A kiváltó okok évről évre változatlanok: ittas vezetés, gyorshajtás, szabálytalan előzés, a követési távolság rossz megválasztása, a kereszteződésben és a vasúti átjárókban való áthaladás szabályainak megsértése. Az ország aktuális vezetése próbál olyan határozatokat hozni, amelyek gátat szabhatnának a tragédiák terjedésének. A rendteremtés azonban nem megy egyik napról a másikra.

Az illetékesek 2020-ban is arra törekszenek, hogy javítsanak a helyzeten, az európai gyakorlattal közel azonos hatékony, megelőzést célzó intézkedésekkel álljanak elő.

Ilyen például az automatikus figyelőrendszer, vagy az úgynevezett Vision Zero rendszer tervezett bevezetése.

Az uniós utakon 1997 óta bevezetett szisztéma a halálos kimenetelű közúti balesetek teljes visszaszorítását célozza. A projekt ott beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a tagországokban évről évre kevesebb súlyos közúti baleset történik.

Az egész azon az elven alapul, hogy az emberi élet és egészség a legfontosabb érték a társadalom számára. A közúti infrastruktúra fejlesztése is ennek jegyében zajlik. A gyalogátkelőket például a 30 km/ó sebességhez mérten alakítják ki. Ahol ennél gyorsabb forgalmúak a településeken átvezető utak, ott alul-, vagy felüljárók építésére helyezik a hangsúlyt. Svédországban például, ahol először kezdték alkalmazni a projektet, az 1997-es 541 halálesetet 2017-re 253-ra sikerült visszaszorítani. A szakértők szerint a Vision Zero alkalmazása Ukrajnában is meghozná a kívánt eredményt.

Tény, hogy a belügyi tárca széles körű változtatásokat szorgalmaz a törvényekben, újdonságokat próbál bevezetni a közúti biztonsági rendszerben. Ilyen például a sebességmérő radarok telepítése. Sajnos ezekből még kevés lett kihelyezve, azok is csak kísérleti üzemmódban alkalmazzák. Ezek rövid idő alatt bebizonyították, mennyire nem tisztelik a szabályokat az ukrajnai autósok.

A sebességkorlátozó jelzőtáblákkal ellátott kijevi útszakaszokon a kihelyezett radarok egy nap leforgása alatt 41 ezer gyorshajtót füleltek le.

A kiszabott bírságok összege meghaladta a 10 millió hrivnyát.

Nagyon fontos volna visszaszorítani az ittasan vagy kábítószerek hatása alatt volánhoz ülők számát. Az emberi felelőtlenség ellen a legnehezebb küzdeni. A törvényhozásban is történtek erre vonatkozó előrelépések. Több kiadványban megjelent az információ, mely szerint Ukrajnában 2020 január elsejétől bűncselekménynek számít ha valaki az ittasan vagy tudatmódosító szerek hatása alatt vezeti járművét.

Sokan örömmel fogadták a hírt, ám a belügyi tárcánál hamar lehűtötték a kedélyeket. Ez a múlt év novemberében elfogadott jogszabály is az Ukrajnában már megszokottá vált sorsra jutott. Az ittas vezetés továbbra sem bűncselekmény, a törvény hatályba léptetésére még várni kell. Arra ugyanis csak július 1-től kerül sor, ha addig nem módosítják a dátumot.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó