Pénzen vett „árvaság”

Fura tendencia figyelhető meg Ukrajnában a gyermekvállalás terén. Gyakorlatilag minden ötödik gyerek házasságon kívül születik. A statisztikák arról tanúskodnak, hogy az egyedülálló anyák száma az elmúlt tíz évben a huszonháromszeresére (!) nőtt. A szociális dolgozók rég megfejtették, a gyermeket vállaló párok szimplán anyagi okok miatt mondanak le a szülői jogokról, így próbálnak nagyobb szubvencióhoz és egyéb, a rászorultaknak kijáró állami támogatáshoz jutni. Emellett az is mindennapos, hogy eltitkolják reális jövedelmüket, a kimutatásokban minimálbérért dolgoznak, s ezáltal egy-két ezer hrivnya pluszpénzhez jutnak. Vajon az ukrajnai szociális segélyek miért ösztönzik a szülőket csalásra, és hogyan lehetne megállítani a folyamatot?

A tények sokkolnak

2002-ben 27 200 gyermekét egyedül nevelő anya kapott állami támogatást, melynek összege a minimálbér 10 százalékát képezte, azaz 11,8 hrivnyát. Ám a segélyt folyamatosan emelték, először a létminimum 10 százalékára, így az összeg 30,7 hrivnyára emelkedett. 2005 után a havi jövedelem és a létminimum közötti különbség került odaítélésre.

– Az új támogatási rend bevezetése után ugrásszerűen nőni kezdett a „félárvák” aránya, valódi árvagyerek-bumm indult be, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy tíz év alatt huszonháromszeresére – 610 800-ra – nőtt az egyedülálló anyák, s megduplázódott a házasságon kívül született gyerekek száma is, támasztotta alá Ljubov Hula, a megyei szociális védelmi főosztály munkatársa.

Mennyit ér a szülői jog?

Hogy valaki polgári házasságra lépe-e, az egyéni döntés kérdése. Ám a szemfüles ukrajnai állampolgárok ennél is tovább mennek: mivel így jobban megéri, eleve lemondanak a szülői jogaikról. A gyermeket nevelő családok állami támogatásáról szóló törvény értelmében ugyanis az egyedülálló nők, akiknek pluszban még a gyermekük édesapja is ismeretlen, anyagi támogatásra jogosultak. Havi szinten 1779 – 2218 hrivnyára.

Valójában azonban a „magányos” anyák nagyobb hányada házastársi kapcsolatban él gyermeke apjával.

Gyermeke az ő nevét viseli, mivel az apa rubrikában az „ismeretlen” szót tünteti fel. Úgy tűnik, az ukrán férfiak egy része a pénzért – 6 éves kor alatti gyereknél 1779, 6-8 év közöttieknél 2218, 18-23 év közötti gyereknél 2102 hrivnyáért – kész lemondani apai jogairól. Amennyiben az édesanya minimálbérért, de dolgozik, kisebb összeget, csupán 1090,5 hrivnyát kaphat. A bírósági nyilvántartásból kitűnik, hogy Ukrajnában több ezer ilyen esetre van példa. Azon belül Kárpátalján is. 2018 végén például az Ungvári Városi Ügyészség egy ötgyermekes „egyedülálló anyát” marasztalt el, akiről kiderült, hogy csemetéi apjával egy háztartásban élt – holott a gyerekek születési bizonyítványában nem szerepelt az apa neve –, s másfél év alatt több ezer hrivnya állami támogatást kapott. 20 ezer hrivnya visszatérítésére kötelezték a szülőket. A dolog fonáksága, hogy a csalásért csak a segélyre jogosult anyákat büntetik.

Az apák, akik ugyanúgy részt vesznek az állam félrevezetésében, büntetlenül megússzák.

Mi a helyzet odaát?

A jelenséggel tisztában van a szaktárca is. A miniszter elismeri, hogy a jelenlegi támogatási rend mellett az embereknek nem éri meg házasságot kötni, maga a tökéletlen rendszer készteti őket a fondorlatra. A kérdés az, vajon hogyan lehetne felszámolni a jelenséget.

A világ számos országában az ukrajnainál jóval magasabb állami támogatást élveznek az egyedülálló anyák. Például Svédországban, ahol a gyerekek 60 százaléka házasságon kívül jön a világra. Az USA-ban csak abban az esetben ítélik meg a szociális támogatást, amennyiben az édesanya minimum heti 30 órát, vagy ötnapos munkarendben napi 6 órát dolgozik. Államonként más és más szabályozás van gyakorlatban, ám a leggyakrabban élelmiszertalonokat adnak vagy fizetik a lakásbérlést és a gyerek oktatását. Ám amennyiben kiderül, hogy a szülők félrevezették a szerveket, az állam meglopásáért címszó alatt kell bíróság elé állniuk.

Mi lehet a megoldás?

Az ukrajnai demográfusok szerint nálunk talán elsősorban az lehetne az egyik megoldás, ha nem választanák külön az egyedülálló anyák és a nehéz anyagi körülmények között élő rászorulók támogatását.

A kormány már hozzá is látott a szociális támogatások új rendszerének kidolgozásához. A szociálpolitikai minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint fokozni készülnek a támogatottak ellenőrzését. Ennek során felmérik majd az adott család valós anyagi és vagyoni helyzetét, azt, van-e munkaképes korú, de nem dolgozó személy a családban. Hangsúlyozzák, eközben el kell kerülni a támogatásban részesülők megalázását: magyarán senki nem fog benézni a hűtőjükbe. Az új segélyezési rendszer keretén belül egy új szakszolgálatot is létrehoznak, új szakembereket képeznek ki a feladatra, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a hátrányos helyzetű családoknak. A támogatási rendszer átalakításának lényege az lenne, hogy a szubvencióról áttérjenek a teljes körű támogatásra (bár ennek részletei még nem világosak) és arra törekednének, hogy hal helyett hálót adjanak a rászorulóknak, azaz megelőzzék a válsághelyzeteket. Persze nyilván az lenne a legideálisabb, ha mindenki emberhez méltó jövedelemmel rendelkezne, és nem szorulna rá, hogy csalással szerzett pénzből kelljen megélnie.

Ám mint említettem, ezt a legfejlettebb országokban sem tudták elérni.

Aztán van itt még valami. Sokan nem gondolnak bele, hogy amikor szándékosan „apa nélkül” hagyják gyermeküket, az visszafelé is elsülhet. Az édesanya például, amennyiben az élet úgy hozza, hogy párjával elválnak útjaik, nem tarthat igényt gyerektartásra. Az apa pedig nem formálhat majd jogot rá, hogy látogassa gyermekét, egyáltalán nem szólhat bele az életébe. Ha az édesanya rákényszerül arra, hogy bizonyítania kell az apaság biológiai tényét, az rengeteg időveszteséggel és anyagi ráfordítással jár.

Addig is, amíg nem szűnik meg az „árvaságösztönző” pártfogói rendszer, milliárdok mennek el a csalafintasággal szerzett támogatások kifizetésére.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó