Veszélyes betegség terjed Ukrajnában: hárman már meghaltak

A tüdőgyulladás különösen veszélyes típusa szedi áldozatait Ternopilban.

Az elmúlt két hétben ötven személy betegedett meg vírusos tüdőgyulladásban, öt ember a reanimációs osztályon van, hárman életüket vesztették. A vírusos tüdőgyulladás kapcsán zsúfolásig megteltek a kórházak a városban. A páciensek azonos tünetekre panaszkodnak: a hideglelést és a köhögést követően csillapíthatatlan láz lesz úrrá rajtuk. Ha a beteg nem megy orvoshoz, a negyedik-ötödik napra véres köpetet köhög fel, fullad. Ezért az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy mindenki haladéktalanul keresse fel a szakembert, ha magas láza van, a késlekedés ugyanis az életébe kerülhet.

A ternopili orvosok szerint utoljára tíz évvel ezelőtt volt hasonló tömeges megbetegedés, amikor is a sertésinfluenza okozott riadalmat.

Akkor négyszáz halálos áldozatot követelt a kór. A jelenlegi H1N1 influenzavírus azért veszélyes, mivel azonnal tüdőgyulladást provokál. Eddig három ember vesztette életét a vírus következtében, holott még nincs is járvány. A legnagyobb veszélyben a 25-49 éves korosztály van, aki egészségesnek véli magát és meg van róla győződve, hogy a magas lázzal nem kell feltétlenül orvoshoz menni.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó