Ha küszöbön az influenzavírus

Országszerte egyre nő a hűléses, influenzaszerű megbetegedések száma. Régiónkban az elmúlt héten 3061-en mentek orvoshoz különféle felső légúti panaszokkal. A hirtelen változó időjárás, a hőingadozás következtében folyamatosan nő a fertőzöttek száma – mondta el lapunknak Viktorija Gyorgyaj, a megyei járványügyi osztály vezetője.

– A legfontosabb, hogy ne foglalkozzunk öngyógyítással – figyelmeztet Mihajlec Gréta családorvos. – Az influenzavírus a felső és alsó légutakban az orrot, a mandulát, a torkot, a tüdőt és a középfület fertőzi meg. Az orron és a szájon keresztül belélegzett vírusrészecskék lerakódnak a légutak teljes hosszában, vagyis az orrban, a középfülben, a torokban és a tüdőben. A lappangási periódus 18–72 óra, ez idő alatt, s a tünetek megjelenése után

még négy-hat napig, a fertőzött személy terjeszti a vírust.

Amennyiben a beteget nem helyezzük ágynyugalomba, az olyan szövődményeket okozhat, mint a középfül-, arcüreg- és tüdőgyulladás, de akár szívizom- és agyvelőgyulladás is előfordulhat.

Az emberek gyakran nem tudják megkülönböztetni az influenzát a közönséges megfázástól, holott egyértelmű a különbség a kettő között, amit alábbi táblázatunkban megtekinthetnek. Előbbi gyakorlatilag leteríti az embert. Ezenkívül influenza esetén a tünetek hirtelen jelennek meg, és órákon belül rosszabbodnak, míg közönséges megfázáskor fokozatosan fejlődnek ki.

– Az orvosok elsősorban a védőoltást javasolják. Sokan ódzkodnak tőle, többek között borsos ára miatt. Van értelme annak, ha valaki most szeretné immunizálni magát?

– Az csak mítosz, hogy az oltás időhöz van kötve, mivel legyengíti a szervezetet.

Az oltóanyag három, négy hét alatt kifejti hatását a szervezetben, s erősíti annak védekező képességét.

– Sokan azért nem mennek orvoshoz, mert túl drágák a felírt gyógyszerek, s inkább öngyógyítással foglalkoznak.

– Ez valóban így van. Hisz ha figyelembe vesszük, hogy egy szokványos betegségnél vírusellenes szert, vitamint, torokpasztillát, orrcseppet, köhögéscsillapítót, lázcsillapítót írunk fel, ezek nagyon sokba kerülnek. Amennyiben antibiotikumra is szükség van, az további minimum 100 hrivnya, ehhez jön az allergia-ellenes szer, majd a bélflóra helyreállítására szolgáló készítmény, ami újabb 100-150 hrivnya. Szövődmény esetén – pl. tüdőgyulladás, légcsőhurut, középfül- vagy homloküreg-gyulladás stb. – további költségekkel kell számolni.

– Milyen más módon védekezhetünk a vírusok ellen?

– Nyilvánvaló, hogy a bajt megelőzni mindig olcsóbb, mint kikezelni.

Akik inkább immunrendszerük megerősítése mellett döntenek, használjanak olyan készítményeket, melyek hatékonyan edzik a szervezet védekező rendszerét: ilyenek az Amizon, Arbigol, Engisztol, Aferon, Okszolin, C-vitamin. Ügyeljenek arra, hogy ne hűljön ki a lábuk, ellenkező esetben a szervezet nem termeli az immunrendszer akadálymentes működéséhez szükséges interferont. Kerüljék a tömeget, szellőztessenek gyakran, beteg személy közelében használjanak védőmaszkot, fogyasszanak vitamindús ételeket, egyenek sok fokhagymát és nagyon fontos, hogy gyakran mossanak kezet.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó