Magánvélemény: A minimálbérről

2020. január 1-jétől 4723 hrivnyában állapították meg a minimálbért, ellenben több emelést az éven gazdasági okokra hivatkozva nem terveznek. Hogy ez pozitívum vagy negatívum, döntse el mindenki saját belátása szerint.

Első blikkre jól hangzik, hogy 550 hrivnyával többet keres az alapfizetésen dolgozó. Ez viszont nem teljesen fedi a valóságot, hiszen az adók – a 18 százalékos személyi jövedelemadó és a 1,5 százalékos hadiadó – ebből az összegből is levonásra kerülnek. Emellett a munkaadó is fizeti a rá háruló illetéket, alapfizetésenként 1039,06 hrivnyát. Ez az államnak pluszjövedelmet jelent. Érdemes megemlíteni azt is, hogy utoljára 2019 januárjában emelték a minimálbért, tehát kijelenthetjük, ennyit „nőtt az életszínvonal” az elmúlt esztendőben.

A szakszervezetek szerint már 2019-ben 7700 hrivnyát érdemelt volna a minimálbéren gürcölő, a létminimumot pedig 5500 hrivnyában állapították meg. Nem meglepetés, ez az összeg nem került elfogadásra, és még csak a közelében sem járunk hasonló mértékű anyagi ellátottságnak.

Egyebek mellett a létminimumot is emelték, amit idén még két alkalommal megtesznek. Természetesen nem szökik az egekbe ennek az összege sem. Egész éves növekedése sem éri el a 200 hrivnyát.

Mindemellett az áremelkedések nem kerülnek el bennünket, fizetéskiigazítás idején szinte törvényszerű a jelenség.

Gyors fejszámolás alapján kiderül az is, hogy a 2020-as minimálbér dollárhoz viszonyított értéke alig haladja meg a hét évvel ezelőtti szintet. Ebben az esetben is megfigyelhető a kezdeti felháborodás, majd a beletörődés, hiszen az átlagpolgárnak nem sok beleszólása van a világvaluták árfolyamának, illetve a jövedelmek országos alakulásába. Örülünk, ha néhány zöldhasút eltehetünk a nehezebb időkre, vagy amikor nem kell hitelt felvennünk a magas rezsidíj kifizetésére.

Mert mire is elég a minimálbér…

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó