Széljegyzet: Ez az életem

Az It’s My Life, Dr. Alban nigériai születésű svéd fogorvos, dj, énekes hiperslágere volt a 90-es években. Az egykor ünnepelt előadóművészt ma már csak kisebb haknikra hívják, szilveszteri ukrajnai tévés szereplése rég nem látott hírnevet hozott az énekesnek, igaz nem világra-, mindössze Ukrajnára szólót. Ehhez fellépnie sem kellett, elegendő volt hozzá egy félresikerült Instagram-bejegyzés, ami nem tett jót az ukrán elnök amúgy is gyenge lábakon álló renoméjának.

Az énekest a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi showjába, a Vecsernyij kvartal (Esti kerület) újévi műsorába hívták meg mint sztárfellépőt. Ám a producerek nem tudták, vagy nem akartrák tudni, hogy az előadóművésszel szemben az ukrán hatóságok beutazási tilalmat léptettek életbe, mivel korábban fellépett az Oroszország által jogellenesen annektált Krím-félszigeten. Szegény Dr. Alban nem is sejtette, hogy egy orosz–ukrán konfliktusba gyalogol bele, kevés helyre hívják, így mindenhova elmegy. Ez egyébként bevett eljárás Ukrajnában, aki a Krímen, járt azzal szemben szankciókat foganosítanak, ami abban nyilvánul meg, hogy nem engedik be az országba. Az énekessel mégis kivételt tettek, és nem azért, mert svéd koronával kente meg a határőröket a reptéren, hanem mert állítólag az ukrán államfő közbenjárt az ügyében. Az énekes ezt nem is titkolta, sőt Instagram oldalán közkinccsé tette a sztorit egy olyan felvétel alatt, amin Volodimir Zelenszkijjel látható. Tovább tetézte a bajt azzal, hogy a Krím esetében a vitatott minőségjelzőt használta. Természetesen az ellenzéki sajtó rögtön ügyet csinált az egészből, aminek az lett a következménye, hogy az énekes módosította a posztját, kihagyva belőle az ukrán elnökre nézve kínos részeket. Kicsit olyan ez, mint amikor leesik a virágcserép, a kiszóródott földet pedig a szőnyeg alá seprik.

Dr. Alban december közepén járt Ukrajnában, ekkor volt a szilveszteri műsor felvétele. Nem sokkal ezután került ki a felvétel közösségi oldalára, a botrány viszont négy hét múlva robbant ki. Kellett egy kis idő, amíg az ellenzéki média kikecmereg a szilveszteri és karácsonyi mámorból és kikezdi emiatt Zelenszkijt. Leginkább azt kérték számon az államfőn, miért kivételezett az énekessel. Tették ezt úgy, hogy köztudott, ebben az országban, kapcsolatokkal – és, ha nincs ismerős – vagy kenőpénzzel bármi elintézhető, s az ukrán elnök a korrupció elleni harcot tűzte a zászlajára. Ez az életem, énekli Dr. Alban, de az Ukrajnában másképp is értelmezhető…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó