A kertszépítő

Molnár András lassan tíz éve vállal kertépítést, és biztos benne, hogy ezzel fog foglalkozni húsz év múlva is. Habár még nem elterjedt, elmondása szerint nem számít luxusnak az efféle kert, évről évre egyre többen keresik fel. Épp ezért törekszik arra, hogy lépést tartson a szakmai újításokkal.

– Hogyan fogott bele ebbe a szakmába?

– Agronómusnak tanultam Munkácson a technikumban. De az nem épp erre a díszkertépítő munkára készített fel. Miután befejeztem, felajánlották, hogy legyek segédmunkás egy kertész mellett. Igyekeztem ügyesen dolgozni és mindenre odafigyeltem. Tőle lestem el az alapokat – magyarázza a huszonkilenc éves András. – Később már önállóan vállaltam megrendeléseket. Több mint 9 éve, hogy saját lábamra álltam. Ma már van csapatom, mert amikor egy nagyobb kérés érkezik, a tereprendezés egyedül szinte kivitelezhetetlen. Fizikailag igen megterhelő és időigényes. Főleg egy új háznál rengeteg földmunka akad, olykor több teherautónyi földet kell megmozgatnunk, van hogy ketten, hárman dolgozunk.

– Sok felkérést kap?

– Jóformán kora tavasztól késő őszig állandóan van munka. Most december végéig dolgoztunk, mert az időjárás megengedte.

– Mi tartozik a munkakörébe?

– A területrendezés, a növények ültetése, füvesítés, gyepszőnyeg lerakása, igény szerint szikrakertek, kerti tavak építése és a kert gondozása. Több olyan porta van, ahová évente visszajárok. Ezeket az örökzöldeket évente egyszer elég megnyírni. Néhány helyen a gazda maga végzi a karbantartást.

– Nem olcsó mulatság, mennyire elterjedt az ilyen kertrendezés?

– Hova tovább, egyre nagyobb igény van rá, de még így is 10 tulajdonosból nagyjából 1 készíttet ilyet. Akkor is divatban volt, mikor kezdtem a szakmát, de már egyre elérhetőbb.

Ha a ház előtt, úgy 70-100 négyzetmétert kell elrendezni, az nagyjából 10 ezer hrivnyától indul.

Attól függ, burkolatot, növényeket akar a megrendelő. A határ a csillagos ég. Egyre inkább olyan megoldást kérnek, ami nem igényel gondozást, nem kell például gyomlálni. Többnyire kavicságyat használunk vagy dekoratív (fenyő)kéreggel borítjuk be a felületet. Mutatós és nincs vele gond. Még nem csináltam két egyforma kertet, pedig már több száz van a hátam mögött. Akad, amit 1-2 nap alatt befejezünk, valamelyikhez viszont két hét is kell.

– Miben szeretne még fejlődni?

– Folyamatosan tanulmányozom, hogyan végzik a munkát a külföldi szakmabeliek, és nyomon követem az igényeket, mert biztos vagyok benne, hogy ezzel fogok foglalkozni 10 vagy akár 20 év múlva is. Még nem vagyunk túl sokan, akik értenek ehhez, van is rá igény, és ami a legfontosabb, szeretem ezt csinálni. Mindig újítok valamit, befektetek szerszámokba és folyamatosan tanulok. Ilyenkor télen, amikor több időm van, tanfolyamra is járok.

Nemsokára Kijevbe utazom, hogy elsajátítsam az öntözőrendszer kiépítésének folyamatát.

Nagyobb kerteknél már egyre többen kérik, hogy helyezzünk el öntözőrendszert is, így a gazdának csupán egy gombnyomás a kert locsolása. Igyekszem mindig egy lépéssel a megrendelők előtt járni. Ha látom, hogy valamilyen új trend ütötte fel a fejét, megpróbálom elsajátítani, hogy ha olyan kéréssel fordulnak hozzám, képes legyek eleget tenni a megrendelésnek.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó