Kiállítással méltatták a Magyar Kultúra Napját

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kiállítást szervezett Cserniga Gyula festőművész munkáiból. A Part címet viselő tárlatott a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban került sor.

Jakab Eleonóra, a KÉSZ elnöke elmondta, szövetségük idén ünnepelni megalakulásának ötödik évfordulóját, s most negyedszer szerveztek magyar kultúra-napi rendezvényt, a beregszászi konzulátus főkonzulja arról beszélt, hogy a magyar kultúrában megvannak azok a csodálatos kincsek, amelyek a nemzetet az egész világon összefogják.

– Ezért nem véletlen az, hogy a magyarok, éljenek bárhol a világban, megőrzik, megtartják kultúrájukat, nyelvüket, önazonosságukat. Ezt bizonyítják Cserniga Gyula képei is, aki református lelkészként szolgál – fogalmazott a diplomata. Hozzátette, megtekintvén a festményeket, leszögezhető, a művész rendkívüli színérzékkel rendelkezik, a tájak, a természet, a Kárpátok, a hegyek, erdők és vizek csodavilágát tudja megjeleníteni.

Cserniga Gyula életpályáját, munkásságát Pusztai-Tárczy Beatrix, a TeSó blog társszerzője ismertette.

– Látni, láttatni, s közben láthatatlannak maradni.

Cserniga Gyula festő lát, látja a Teremtő által csodálatosan megformált világot, a tájak egyszeri és megismételhetetlen szépségét, látja a bibliai passzusokat egy-egy sajátos vízióban. Ám a művész nemcsak lát, hanem láttat is, a mai tárlaton mi is a festő szemével láthatjuk az általa észlelt szín- és formavilágot.

Maga, a művész szerény ember, festményeiről is visszafogottan beszélt. Kiemelte, a képein vannak olyan motívumok, olyan jelképek, amelyek önmagukon túlmutatva valamilyen spirituális víziót szeretnének elénk tárni. Cserniga Gyula megköszönte a lehetőséget, azt, hogy alkotásai a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva kerülhetnek bemutatásra.

A rendezvényt zenés-irodalmi műsor színesítette. A kiállítás február 16-ig tekinthető meg az alábbi telefonon történő előzetes bejelentkezés alapján +380954982704 vagy +380505191677.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó