A Sólyom szárnypróbálgatásai

Hétköznapi srácok reális elképzelésekkel és nagy adag tenni akarással. Pardovics Szilveszter (Ryan), Jászik Ádám (Yasick) és Tomcsik Vologya (Smoke) a múlt év őszén mutatta be első rap-videóklippjét, ami a vártnál is nagyobb nézettséget hozott. A kezdetekről és a banda további terveiről Ryan mesélt.

Ryan

A beregszászi fiúkat a zene hozta össze. Azonos terveik és a muzsika iránti lelkesedésük eredményeképp kezdtek el együtt dolgozni.

– 2017 végén ismerkedtem meg Ádámmal, művésznevén Yasickkal, aki mára a legjobb barátom lett – kezdi beszélgetésünket Szilveszter. – Azon gondolkodtunk, hogyan alkossunk valami igazán egyedit. Ő akkor már űzte a rap műfajt. Nyolc éve foglalkozik ezzel. Van hozzá tehetsége, egyéniben is nyomja, a saját műfaja a death trap. Nekünk ő készíti a zenei alapot.

– És te?

– Én már gyerekkoromban is szerettem a muzsikát, habár nincs zenei képzettségem. Úgy gondolom, mindegyik műfaj különleges a maga módján, engem viszont a rock és a rap fogott meg.

Smoke

– Hogyan bővült a csapat?

– 2019 egy újabb ismertséggel gazdagított minket, Tomcsik Vologya, művésznevén Smoke csapódott hozzánk. Az Instagramnak köszönhetően ismerkedtünk meg. Feltöltött egy videót a közösségi oldalára, amelyen rappel. Nagyon megtetszett, rögtön ráírtam, hogy fogjunk bele valamibe, közösen. Neki is nagyjából már 8 éve a zene a hobbija. A zenének köszönhetően lettünk barátok, barátokká, hisz addig egyáltalán nem ismertük egymást a fiúkkal. Készítettünk egy közös dalt, amit közzétettünk az interneten is. A zene kikeverését egy magyarországi fiatalember vállalta. Antal Dávid, Ike nagyon tehetséges. A többi számunkat is kizárólag vele kevertetjük.

Yasick

– Így állt össze a Sólyom.

– A csapatunk neve Hawx, aminek a jelentése magyarul sólyom. Ez passzolt a legjobban hozzánk, mert ez egy ragadozó madár, mely kitűnő álcájának köszönhetően képes észrevétlenül lecsapni. Mi is ezt tettük. Az volt a célunk, hogy érzelmekkel dúsított bemutatkozó dalt készítsünk, ami megalapozza a csapat jövőjét.

– Ki írja a szöveget?

– A dalokat néha külön-külön írjuk, máskor közösen, de mindig összevetjük, hogy ki mit alkotott a megadott téma kapcsán, aztán úgy alakítjuk, hogy minden stimmeljen. Kicsit nehéz dalszöveget írni, ha az ember nem rendelkezik megfelelő szókinccsel. Sokat kell gyakorolni és olvasni ahhoz, hogy olyat tudjunk összeállítani, aminek van mondanivalója és rímel is. Nálam egy stóc füzet áll otthon, amelyeket korábban írtam tele, amikor gyakorolgattam. Igyekszünk kifinomult szövegeket kreálni, a későbbiekben szeretnénk mellőzni a káromkodást.

Ike

– Mi ad ihletet?

– Több minden tartozik ide. Olykor elég egy ütem, egy hangzás… Az ihlet nem tárgyakban rejtőzik, hanem belülről fakad. Számomra a lélek az ihlet táplálója. A zene komponálása már kicsit több időt vesz igénybe, ugyanis több részből áll. Ki kell találni a dallamot, a hangszerelést, az ütemet. Minél többet gyakoroljuk ezt, annál jobban megy.

– Nagyot szólt a videóklipetek. Hogyan jött az ötlet?

– Megbeszéltük, hogy ha már elkészült a zene, ne rontsuk el annyival, hogy csakis audio formátumban tesszük közzé. Éreztük, hogy szükség van rá, mert így nagyobb visszhangja lehet, és az élmény is maradandóbb. Nagyon hálásak vagyunk barátainknak, családtagjainknak, akik eljöttek és támogattak minket ebben. A felvételt Gazdag Misi készítette. A forgatáson nagyon jól elszórakoztunk, élveztük. A klip tavaly október 13-án jelent meg. Azóta több hónap telt el, de mind a mai napig le vagyunk döbbenve, hogy olyan nézettséget generált.

– Mennyire nehéz Kárpátalján ebben a műfajban boldogulni?

– Kárpátalján nem egyszerű feltörekvő rapelőadónak lenni, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy ne folytassuk. Tisztában vagyunk vele, hogy kell egy kis idő, amíg megismernek minket. Az emberek leginkább a külföldi zenészeket hallgatják, vagy ha magyarokat, akkor magyarországiakat. De arra törekszünk, hogy valami olyat hozzunk létre, ami megragadja az embereket, és színvonalas. A közönség szórakoztatására írjuk a zenéket. Befogadóközeg mindig akad, bárhol és bármilyen muzsikát is készítsen az ember, csupán figyelni kell az elvárásokra. Ebben a műfajban lehet variálni, ha nyitottan állunk a dolgokhoz. Kombinálhatjuk a stílusokat, de csak ésszel. Sokan elfelejtik, hogy a zenével ártani is lehet. Egy lírikus szöveg mindig több jelentéssel bír, mint a halandzsa, csak sajnos az emberek ez utóbbira szoktak rá. Sokan azt gondolják, ha az ismertebb előadók ezt nyújtják, akkor ez a színvonal.

– Mit terveztek még?

– Ebben az évben nagyon sok tervünk van. Hamarosan debütál egy audiónk, az is lehet, hogy videóklipet is készítünk hozzá. A címe: A sólyom lecsap. A másik dal A gondolat megfojt nevet kapta. Felkértem egy kárpátaljai énekesnőt, aki szívesen szerepel benne. Az ő neve egyelőre titok. Emellett még egy dal fog napvilágot látni, de még arról sem árulhatok el semmit. Sok meglepetést tervezünk, szervezkedünk…

Simon Rita

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó