Családostul fognak lelépni az ukránok

Az ukrán médiában egyre gyakoribb témaként merül fel az elvándorlás. Gazdasági szakértők, politikai elemzők, szociológusok hangoztatják, hogy nagyon nagy probléma előtt áll az ország, amelynek a Miniszteri Kabinet által sajátos módon elvégzett népszámlálás eredményeként már csak alig több, mint 37 millió lakosa van.

A jóslatok szerint a nem is oly távoli jövőben az elvándorlás tovább fog gyorsulni és tömeges jelleget ölt. Az elemzők szerint a kormány igyekszik pozitív képet festeni, a gazdaság növekedéséről beszél. Ám ezt valójában legfeljebb azok érzékelik, akik ezt hajtogatják.

A valóság viszont az, hogy az átlagpolgár egyre nehezebben boldogul, ha csak a munkabéréből akar megélni.

Ukrajnában napról napra drágul az élet. Ezt ki-ki a saját bőrén tapasztalhatja. Az alapvető élelmiszerek ára fokozatosan emelkedik. A hivatalnokok álláspontja szerint oly módon válhat jobbá az ukrán állampolgárok élete, ha minden piaci kofát, maréknyi zöldségét eladni kényszerülő nyugdíjast ellátnak pénztárgéppel, és ellenőrök seregét állítják csatasorba.

E zseniálisnak aligha nevezhető újdonságok révén maximum az ellenőrök járnak majd jobban, az ő anyagi helyzetük fog javulni. Még az ókori kínai bölcsek is tudták, hogy minél több törvényt alkotnak az országban, annál több lesz a bűnöző. Az ukrán törvényalkotók sajnálatos módon nem ismerik a keleti bölcsek tanításait. Többségük számára az olvasás, a látókör tágítása nem tartozik a kedvelt elfoglaltságok sorába. Sokuk életfilozófiája nagyon sekélyes: elszedni és megosztani.

Az egyik ukrán portál Csehországba szakadt állampolgárt faggatott arról, miért fordított hátat a hazájának. Az illető válaszként néhány konkrét számadattal válaszolt. Mindenekelőtt a cseh korona és a hrivnya árfolyamából indult ki, amely szerint 1 hrivnya egy cseh koronát ér.

Majd egy csehországi élelmiszerüzletbe invitálta az újságírót, hogy vessen pillantást az árakra.

És hasonlítsa azokat össze az ukrajnaiakkal. A zsurnalisztát sokkolta az eredmény.

Lássuk mi is egyes élelmiszercikkek ottani és ukrajnai kilogrammonkénti árát:

banán: 16,90 – 26,90,

25 dkg ementáli sajt: 14,90 – 42,90,

1 liter tej: 15,90 – 24,90,

csirkecomb: 59,90 – 75.

És ez csak néhány kiragadott példa. A különbözet úgyszólván minden terméknél hasonló.

Az ukrán portálok szerint országunkban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a kis- és középvállalkozások. Az egyszerűsített adózási rendszer felszámolása oda vezet, hogy tovább nőnek az árak, mivel a kereskedelemben érdekelt multik elveszítik a konkurenciát. Így monopolhelyzetbe kerülve kedvük szerint alakíthatják az áraikat.

Jól példázza a helyzetet az üzemanyagok piaca, ahol évtizedek óta nincsenek jelen a kis- és középvállalkozások. A piacot uraló multik pedig akkor is képesek árat emelni, amikor épp gyengülőben van a dollár és erősödik az ukrán nemzeti valuta.

Mindent egybevetve, a borúlátóbb vagy inkább a realitásokat jobban szem előtt tartók szerint maga az ukrán állam az, amely arra kényszeríti a polgárait, költözzenek más országba, ha szebb és biztosabb jövőt akarnak maguknak és gyermekeik számára.

 

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó