Évösszegző ármustra

piac kárpátalja

2019 decemberében a fogyasztói árindex aránya a novemberihez viszonyítva 99,8 százalékot, míg az egy évvel korábban mérthez képest 104,3 százalékot tesz ki.

A múlt év utolsó két hónapját összevetve a fogyasztói piacon átlagosan 0,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. 2,5 százalékkal drágultak a zöldségek és gyümölcsök, míg a tojás és cukor ára 0,7 százalékkal csökkent.

Az alkoholos és dohánytermékek 0,7 százalékkal kerülnek többe.

Éves viszonylatban a gyümölcsökért 15,4 százalékkal, a kenyérért 9,9 százalékkal, a tejtermékekért 6,4 százalékkal, a tésztafélékért 4,9 százalékkal, az alkoholos és dohánytermékekért átlagban 13,3 százalékkal – előbbiért 21,3, míg utóbbiért 6,2 százalékkal – kell többet fizetnünk.

A szennyvíz-elvezetés 7,1, a vízszolgáltatás 5,3, a közterület-fenntartás pedig 5,1 százalékkal drágult.

Az egészségügyi szolgáltatások díjainak 3 százalékos növekedése a járóbeteg-ellátás 7,5 százalékos, illetve a gyógyszerek és orvosi felszerelések 2,6 százalékos áremelkedésével magyarázható.

Szintén többe kerül a vasúti és a közúti személyszállítás, előbbi 36,9, míg utóbbi 7,9 százalékos növekedést mutat – írja a zakarpattya.net.ua a megyei statisztikai főosztály tájékoztatójára hivatkozva.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó