Jövedelmének hány százalékát emészti fel a rezsi?

Az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly év végére több mint 60 milliárd hrivnyára nőtt a lakosság fizetési elmaradása a közüzemi díjakért. Egy hónap leforgása alatt nyolcmilliárddal lett magasabb a tartozás. Mint azt a megyei szociális védelmi főosztályon megtudtuk, Kárpátalján is jelentős elmaradás tapasztalható.

Tél lévén hatalmasra dagadtak a gázszámlák. Nem véletlen, hogy az online-kiadványunkban feltett kérdésünkre a válaszadók 26 százaléka azt válaszolta, jövedelme több mint felét költi rezsire.

Annak ellenére, hogy megyénkben a múlt év végén az egy évvel korábban tapasztaltakhoz képest a háztartások 118 százalékra számoltak el a kommunális költségekkel, még így is hatalmas adósságuk van a szolgáltatókkal szemben.

Gázért 884,1 millió, a vízszolgáltatásért és csatornadíjért 94,9 millió, a közös költségért 47,3 millió, szemétszállításért 25,3 millió, míg az áramszolgáltatásért 122,1 millió hrivnyával tartozik a lakosság. Az elszámolási fegyelmen az sem segít, hogy lehetőség van az elmaradás átütemezésére: tavaly 333 erről szóló szerződést kötöttek 3 millió hrivnya átütemezéséről, melyből eddig 1,2 milliót térítettek meg.

Hogy mekkora terhet ró a családokra a szolgáltatások térítése, bizonyítja, hogy

az elmúlt hónap folyamán 45 800 kárpátaljai háztartásnak ítéltek meg rezsitámogatást.

A tavaly visszavágott és szigorított szubvenciós eljárás révén a háztartásonkénti támogatás havi átlagösszege 29,2 százalékkal csökkent és 545,5 hrivnyát tett ki, mondta el lapunknak Ljubov Hula, a megyei szociális védelmi főosztály munkatársa.

– 2019 folyamán 75 200-an fordultak a szociális szervekhez támogatásért, 37,6 százalékuk városlakó, 62,4 százalékuk vidéki volt.

Az év során 24,8 millió hrivnyát utaltak át az érintetteknek, ebből 11,4 milliót a városi, 13,4 milliót a vidéki lakosoknak. 2018-ban ez az összeg 42,9 millió hrivnya volt.

Közben a kormány bejelentette, újabb változtatásokat eszközöl a nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatásában. Létrehoznak egy szakszolgálatot, melynek segítségével új alapokra helyezik a hátrányos helyzetű családok támogatását, és az a céljuk, hogy a szubvenció helyett áttérjenek a teljes körű támogatási rendszerre, mivel úgy vélik, nem a válsághelyzeteket kell kezelni, azokat inkább meg kell előzni. Hogy ez a valóságban hogy néz majd ki, s nem csupán azt a célt szolgálja-e, hogy tovább csökkentsék a támogatottak körét, az majd elválik.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó