Puskás Ferenc kárpátaljai barátja

Heckó György az örök élet titkával távozott

Heckó György aktív közéleti személyiség volt, neve és egyénisége összeforrott az általa alapított és vezetett beregszászi székhelyű VIZHI-3000 nemzetközi szervezettel, amely szerteágazó tevékenységet folytatott. A Beregszászi Linet, később a VIZHIBU FC elnöke, az OSZK Zakarpattya futballklub alelnöke volt, komoly szerepet vállalat számos barátságos mérkőzés megszervezésében. Évekig irányította az Ukrajnai Kereskedelmi és Iparkamara ukrán-magyar szakosztályát. Számos kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, Érdemekért Érdemrend III. fokozatának kitüntetettje, Beregszász díszpolgára, számos rangos díj ihletője, aki 2014-ben, hosszan tartó súlyos betegség után 64. életévében hunyt el.

Barátai ötletgyárosnak nevezték Gyuri bácsit, aki halála napjáig aktív maradt a munkájában. Nem volt ritka, hogy számos projektet vitt egyszerre. Szervezőkészségével először a Beregszászi Bútorgyárban tűnt ki, ahol ifjúsági klubot alapított. 1973 és ’93 között több mint 700 nagyszabású eseményt szervezett. A Glóbusz ifjúsági szervezetből alakult a VIZHIBU, amely kereskedelemmel, egy időben sportdíjak, trófeák és emléktárgyak gyártásával is foglalkozott, de reklámcég is volt egyben. 2003-ban VIZHI-3000 néven nemzetközi szervezetet hozott létre. Heckó György kifogyhatatlan volt az ötletekből, többek között hitt az örök fiatalságot ígérő, régóta keresett életelixírben.

Felesége mellett két nagy szerelme volt, a labdarúgás és a kézilabda, utóbbihoz részben felesége révén, hiszen Hecko-Lobova Nyina olimpiai bajnok kézilabdázó.

Nagy szerepe volt abban, hogy Kárpátalja mestercsapata, az Ungvári Hoverla az 1997/’98-as szezon után, amikor is kiestek az országos első osztályból, nem szűnt meg.

A klub segítségére sietett, a megyei bajnok és kupagyőztes Beregszászi Linetre épült az ungvári gárda, amely az 1998/’99-es idényben megnyerte a harmadik osztályú bajnokságot, a következő idényben a második vonalban a 7. helyen végzett, 2001-ben pedig feljutott az elit ligába. Az akkor OSZK Zakarpattya névre keresztelt gárda története során először jutott fel az ukrán élvonalba. A futballnál maradva, komoly szerepet vállalt számos barátságos mérkőzés megszervezésében, mint a Ferencváros 1990-es beregszászi vendégjátéka, vagy az 1992-es ukrán–magyar válogatott mérkőzés Ungváron.

Magyar Zoltán, a magyar válogatott volt technikai igazgatója révén 1996-ban ismerkedett meg Puskás Ferenccel.

Nagyon jó barátság alakult ki köztük, olyannyira hogy ott volt Öcsi bácsi 70. születésnapján, a Kongresszusi Palotában rendezett ünnepségen. Úgy volt, hogy Beregszászba is ellátogat a legismertebb magyar, mégpedig a kárpátaljai labdarúgás 100. évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepségre. Puskás sajnos nem tudott eljönni, ám az Aranycsapat tagjai közül az akkor még élő Buzánszky Jenő és Grosics Gyula itt volt.

Heckó György tiszteletére 2016-ban a polgármesteri hivatal homlokzatán avattak emléktáblát, amit minden éven születése napján megkoszorúznak szerettei, barátai és egykori kollégái. Sajnos, idén az országos karantén miatt ez elmaradt.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó