Halló, itt a KISZó: Harcban a lótücsökkel

Biológiai védekezés a talajkártevő ellen

A Kárpáti Igaz Szó mindig is aktív kapcsolatra törekedett előfizetőivel, állandó olvasóival. Az elmúlt évtizedekben védjegyünkké vált, hogy a legkülönfélébb tematikájú olvasói kérdésekre kerestük a választ az illetékes hivataloknál és kompetens személyeknél. Jó szokásunkat változatlanul folytatjuk, amennyiben olyan kérdése van, amire nehezen tud választ találni, forduljon hozzánk bizalommal. Lapunk munkatársai megpróbálnak utánajárni a közérdeklődésre számot tartó felvetéseknek.

Folyamodhatnak hozzánk telefonon (+38-050-432-71-91), e-mailben ([email protected]), vagy akár a Facebook-oldalunkon (Facebook.com/kiszo) és Instagramon (instagram.com/karpatiigazszo) üzenetben.

Az alábbiakban egyik olvasónk kérdését és az arra adott választ olvashatják:

„Tisztelt Szerkesztőség!
Pár évvel ezelőtt olvastam a neten, hogy Kárpátalján létezik egy növényi eredetű szer lótetű ellen. A kérdésem az lenne, tényleg létezik ilyen szer, és ha igen, mi a neve, illetve hol lehet beszerezni. Kiskertünkben gazdálkodunk, de sajnos annyi a lótetű, hogy veszélyben a termésünk. Itthon jelenleg csak méreg áll rendelkezésre, de nem szeretnék azt használni. Kívánok további sikeres munkát!
Üdvözlettel : Helfenbein Lászlóné
Tatárszentgyörgy, Magyarország.”

Olvasónk panaszával csak együttérezni tudunk, e sorok írója ugyanis első kézből tapasztalhatta, hogy a lótetű, „hivatalos” nevén lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) milyen károkat tud okozni a kertekben. Ahová ez a féreg beveszi magát, ott bizony a tavaszi palántázást el lehet feledni, mert az erős ásólábakkal megáldott kártevő minden palánta gyökerét széttépi. Kedves olvasónk ugyanakkor joggal ódzkodik a kerti védekezés során az évtizedek óta jól bevált LR Arvalin nevezetű készítmény alkalmazásától, mivel ez a piretroid (cink-foszfid hatóanyaga az egyik legerősebb idegméreg) alapú rovarirtó egyrészt a talaj teljes ökoszisztémájára veszélyes, másrészt a méreggel átitatott granulátum-szemcséktől elpusztult rovarokat a földön szedegető énekesmadarak (például búbos banka) is felvehetik és másodlagos mérgezés áldozataivá vallhatnak. Felmerül tehát a kérdés: hogyan harcoljunk e kellemetlen kerti albérlő ellen úgy, hogy sem magunkat, sem környezetünket ne mérgezzük agyon.

Nos, a legegyszerűbb módszer talán az, ha szólunk a legközelebbi horgásznak, mert a lótetű kiváló márna-, ponty-, harcsa- és domolykó-csali, a pecás tehát örömmel fogdossa majd össze a kártevőket! A viccet félretéve, ha a terület nem túlzottan fertőzött, akkor 5-8 cm mélyre beásott (a poharak pereme legyen a talajszinttől 5-8 centiméterrel mélyebben) három decis műanyag poharakkal lecsapdázhatjuk a kártételük helyszínét.

A „minivermek” hatékonyságát fokozhatjuk, ha a poharak fenekére egy kis sört is löttyintünk.

Ha a megvédendő palánták nem túl nagyszámúak, akkor vegyünk műanyag joghurtos poharakat, vágjuk le a feneküket és metsszük át az oldalukat. Az így kapott műanyag palásttal pedig vegyük körbe a palántánk gyökérzetét. Június közepén, mikor a növény megerősödik, egy laza mozdulattal távolítsuk el a mechanikai akadályt (a pohár peremének a földfelszínen kell lennie), hogy tovább nőhessen a gyökérzet, melyben a lótücsök ekkor már nem tud kárt okozni. Ha hozzá tudunk jutni, használhatunk lebomló papírpoharakat, melyek időlegesen akadályt képeznek a lótücsök előtt, de az öntözés-műtrágyázás hatására elbomlanak.

Figyelembe véve, hogy olvasónk magyarországi illetőségűként a magyar növényvédelmi készítményekhez egyszerűen hozzá tud férni, lássuk milyen tudományos alapokon nyugvó parazitológiai védekezést vethetünk be a lótücsök ellen. Amennyiben ipari méretű területet kell megvédenünk e talajlakó kártevő ellen, alkalmazhatjuk a magyar mezőgazdaság egyik legújabb fejlesztését, a Nemastar fonalféreg-preparátumot. Ez a készítmény a talajlakó kártevők egyik természetes és őshonos parazitáját, a Steinrnema carpocapsae nevezetű fonalférget tartalmazza, mely a mocskospajor, a lótücsök, a lószúnyog és a vetési bagolylepke lárvája ellen is hatékony. A készítményt a Biocont Magyarország Kft. gyártja (elérhetőségük: biocont.hu).

A Nemastarhoz hasonló hatásmechanizmussal bír az Artis nevezetű készítmény is, mely egy fonálgombával (Arthrobohtrys oligospora) fertőzi meg a nemkívánatos talajlakókat, és így pusztítja azokat el. E készítményt a Kwizda Agro vállalat gyártja (elérhetőségük: kwizda.hu), és szintén jó eredményeket produkált.

Az említett biológiai védekezést biztosító szerek esetében viszont elengedhetetlen hangsúlyozni, hogy az eredményesség érdekében maximálisan be kell tartanunk a használati utasításokat, mert ezek a szerek élőlényeket tartalmazó, organikus anyagok, amelyek csak akkor tudják a megfelelő hatásmechanizmust biztosítani, ha a hatóanyagukat képező szervezetek (gombák vagy fonalférgek) számukra optimális körülmények közé kerülnek.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó