Baranya megyében fogták el az ukrán embercsempészt

A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy embercsempészéssel gyanúsított ukrán állampolgár letartóztatását.

A rendelkezésére álló adatok szerint kilenc szír állampolgárságú férfi lépte át illegálisan Magyarország államhatárát azzal a céllal, hogy Ausztrián át Nyugat-Európába jussanak. A csoport tagjai az Alsószentmárton és Egyházasharaszti határában várták a gépjárművet, amely továbbszállította volna őket.

Az ukrán állampolgár egy Lengyelországban bérelt gépjárművel haladt a találkozás helyszínére. Amikor észlelte, hogy a szír állampolgárokat lefülelték, a gázpedálra lépve tovább hajtott. A nyomozók azonban nem hagyták őt futni.

A fentiek alapján megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy az ukrán állampolgár a magyar határt illegálisan átlépő kilenc szír állampolgárt Magyarországon keresztül Ausztriába kívánta juttatni.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, a bűncselekmény tárgyi súlya, jellege és a nyomozás jelenlegi adatai alapján tartani lehet attól, hogy a gyanúsított – szabadlábon hagyása esetén – megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást veszélyeztetné, valamint az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatná vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el. Ezért szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsított és védője élt fellebbezési jogával.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó