A szépirodalomtól a társasjátékig

A Beregszászi Református Iratmissziót és Könyvesboltot 1999-ben nyitották meg. A választéka igen gazdag, s ha a keresett kötet nincs meg, azt az intézmény vezetői, Samók Attila és neje, Zsuzsanna megrendelik. A karantén ideje alatt ez az üzlet is zárva tartott, csupán néhány nappal ezelőtt nyitottak újra.

– Annak idején az volt a célunk, hogy a keresztyén irodalom, a Biblia nálunk is elérhető legyen. Korábban több terjesztőnk is volt, de most már inkább csak az üzletben lehet vásárolni könyveket, különböző termékeket, ajándéktárgyakat, gyermekjátékokat stb. – kezdte beszélgetésünket Samók Zsuzsanna.

A hangulatos boltocskában megannyi szépség, kézműves emléktárgyak, készségfejlesztő gyermekjátékok, pólók, albumok, beregi szőttesek, egyedi, igés porcelán bögrék és – természetesen – könyvek találhatók. Mint azt Zsuzsanna elmondta, továbbra is főként keresztyén kiadványaik vannak: Biblia, énekeskönyv, de a gyerekkönyvek felé is nyitottak, s ezek között szintén megtalálhatóak a keresztyén témájúak.

– Mivel észrevettük, hogy leginkább a könyvek iránt van érdeklődés, bővítettük a szépirodalmi kiadványok választékát.

És ha valami esetleg nincs meg, de igény van rá, azt megrendeljük. Bár ezekben a hetekben ez nehézkes, ugyanis a példányokat Magyarországról szerezzük be. Viszont azzal, hogy a helyi kézművesek által készített munkákat vásároljuk meg, ás árusítjuk, tulajdonképpen rajtuk is segítünk, hiszen manapság semmit sem egyszerű értékesíteni. Többnyire Hidi Endre kerámiái, és helyi vállalkozók által készített termékek vannak az üzletben, illetve a könyvesbolt saját gravírozó FaBrika műhelyének munkái, melyeket Attila készít.

– Bár még mindig tart a karantén, de nemrégen méltattuk az Anyák napját, a konfirmálók ünnepe is lezajlott, Pünkösd és tanévzáró nemrég volt. Ilyenkor több vásárlójuk szokott lenni?

– Ebben az időszakban valóban sokan keresnek meg minket, most kicsit kevesebben, de aki igen, az

leginkább igés hímzett képeket, beregi szőttest, Bibliát vagy énekeskönyvet vásárol emlékbe konfirmálóknak, lelkészeknek, ballagóknak.

De a könyvekre is ugyanúgy igény van, a kisiskolások nagy kedvence az Egy ropi naplója, és Leiner Laura könyvei. A tizenévesek pedig szülői kíséret nélkül jönnek, és keresnek maguknak olvasnivalót. Örvendetes, hogy vannak olyan tinédzserek, akik nem a számítógép, vagy a televízió előtt ülnek, hanem könyvet vásárolnak, és olvasnak.

A helyieknek tehát fontos, hogy a Vérke-parti városban legyen egy ilyen hiánypótló, egyedi dolgokat kínáló boltocska, hiszen az ötévestől a nyolcvanévesig mindenki talál ott valami neki tetszőt. Az érdeklődés pedig erőt ad a Samók házaspárnak a folytatáshoz.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó