Csellengő gyerekek – ki a felelős? │KISZó-szempont

Ukrajnában június 1-jén méltatják a gyermeknapot. Ez egyben jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet az eltűnt gyerekek problémáira is. A csellengő kiskorúakról először az Egyesült Államokban emlékeztek meg az 1979. május 25-én New Yorkban elveszett 6 éves kisfiú, Etan Patzra és sorstársai kapcsán. Vajon mi visz rá egy kiskorút, hogy elszökjön otthonról, s milyen veszélyek leselkednek csemetéinkre? A kérdés annál is inkább aktuális, mivel nyakunkon a nyár – kérdezte a KISZó Szvitlana Jakimelinát, a megyei közigazgatás gyermekvédelmi szolgálatának vezetőjét.

– Évente több ezer gyerek eltűnését jelentik be. Kárpátalján idén már 60-an csellengtek el. Többségük szerencsére néhány napon belül előkerül. Miért hagyják el a családjukat a gyerekek?

– Sok gyerek olyan családban él, melyből hiányoznak a boldog, teljes értékű fejlődésükhöz szükséges körülmények. Miközben a felnőtteknek az lenne a dolguk, hogy gondoskodjanak testi-lelki biztonságukról, sokszor ők maguk jelentik a legnagyobb veszélyt. A kiskorúak olykor azért menekülnek el, hogy felhívják a figyelmet arra, valami nagyon nincs rendben köztük és szüleik között.

Gyakori, hogy az elvált szülők csemetéi állnak odébb, amikor a felek megtiltják, hogy volt társuk találkozzon vele. Számos esetben csak a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözöttek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak.

– A nyári szünidő különösen nagy gondot okoz sok szülőnek, főleg idén, amikor táborok sem indulnak, hisz nem tudja megoldani csemetéje folyamatos felügyeletét. Milyen veszélyek leselkednek ilyenkor a kiskorúakra?

– A felügyelet nélkül maradó fiatalok saját magukra és kortársaikra is veszélyt jelentenek. Az utak mentén játszanak, tiltott helyen úsznak, tüzet gyújtanak, veszélyes épületekre másznak stb. A kamaszok, akik odébbállnak otthonról, pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozataivá válhatnak. Ezért van égetően nagy szükség a nyári táborokra, amíg a szülők munkában vannak. Ám mivel idén még ezek a lehetőségek sem segítik a szülőket, a biztonságos felügyelet helyett bizony sok gyerek nyakába kerül kulcs.

– Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy csemetéjének eszébe se jusson kereket oldani?

– Elsősorban szeretni kell a gyerkőcöket, minél több időt kell velük tölteni, közös játékkal, kirándulásokkal, vagy egyszerűen azzal, hogy bevonjuk őket a házi teendők elvégzésébe is erősíthetjük kötődésüket. Készítsenek heti tervet számukra, adjanak feladatot nekik, legyenek ötletesek és fantáziadúsak.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó