Így jelzi a pajzsmirigy, ha baj van │KISZó-háttér

Kárpátalja endémiás zóna, az átlagosnál négyszer több embert érint a probléma.

Fáradtnak érzi magát? Nem tud koncentrálni? Felszaladtak a kilók és nem használ a fogyókúra? Lehet, hogy nem az életmódjával, hanem a pajzsmirigyével van baj.

– A közérzet hirtelen változása pajzsmirigy-rendellenességére utalhat – mondja Olga Olekszik, a megyei klinikai kórház endokrinológusa. – Persze más betegségekre is mutathatnak a fentebbi jelek, ám ha ehhez még kellemetlen nyaktáji szorítás, nyelési nehézségek, köhögés, rekedtség társul, nagy valószínűség szerint szervezetünk anyagcseréjének fő szabályozójával van probléma. Kevés sokoldalúbb hormon kering bennünk, mint a pajzsmirigy által termelt. Gyakorlatilag az összes szervre és sejtre hatással vannak valamilyen formában. Nem csoda hát, ha ez a kis pillangó alakú szerv ennyire fontos szereppel bír. A végleges diagnózist az ultrahang és a vér hormonvizsgálata határozza meg. Amennyiben az ultrahangvizsgálat során göböket találnak, nem kell pánikba esni.

A képződmények nem csak rosszindulatú daganatok lehetnek.

Ha a pajzsmirigy működése normális, ám folyadékkal teli, kis méretű cisztát észlelnek, az gyógyszerekkel kezelhető, s a nőknél nem hat ki a fogamzóképességre.

– Ezek szerint nem kell minden göböt azonnal megműteni?

– Minden eset más és más. A kezelési stratégiát és taktikát az orvos határozza meg. Valakinek hagyományos hormonális gyógyításra, kezelésre van szüksége, másnak rendszeres kontrollra, hogy változik-e a göb mérete és struktúrája. Amennyiben felmerül a daganat gyanúja, akkor biopsziát végeznek, azaz ultrahang és egy vékony tű segítségével mintát vesznek a pajzsmirigyből, melyet citológiai vizsgálatnak vetnek alá.

Az orvos csakis ezután dönti el, meg kell-e műteni a pácienst.

– Mit tehetünk, hogyan védhetjük meg ezt a szervünket?

– A rendellenességre való hajlam genetikailag öröklődhet, de az életvitel okán, a környezet hatására is kialakulhat. Hogy elkerüljük endokrinológiai rendszerünk működési zavarait, fontos a teljes értékű táplálkozás, a racionális életvitel, a káros szenvedélyek kerülése. Ám a legfontosabb, hogy szervezetünk elegendő mennyiségű jódhoz és szelénhez jusson. Ukrajna számos régiójában, Kárpátalján pedig különösen alacsony a víz és a föld jódtartalma. A tavalyi statisztikák arról tanúskodnak, hogy szűkebb pátriánkban az országos átlagnál négyszer többen szenvednek pajzsmirigy-rendellenességben.

Holott szervezetünk rendes működéséhez a gyerekeknek napi 50, a felnőtteknek 100–150, a terhes nőknek 200 mikrogramm jódra van szüksége.

Épp ezért az endémiás zónákban élőknek a patikákban kapható jódkészítményekkel rendszeresen pótolniuk kell ezt a hiányt. De a halakban és a tenger gyümölcseiben is nagy mennyiségben találhatók ezek az anyagok.

– Milyen gyakran érdemes elvégeztetni a pajzsmirigy kontrollját?

– Ha valakinek minden ok nélkül romlott a közérzete, ne bagatellizálja el, keresse fel a szakorvost. Évente egyszer érdemes megvizsgáltatni ezt a kényes szervet. Így idejében felismerhetik az elváltozást és a megfelelő kezeléssel a beteg visszanyeri egészségét.

Magyar Tímea

A pajzsmirigy a nyakon a gége és a légcső felső részének két oldalán helyezkedik el. Jódban gazdag anyagokat választ ki, amelyek közül a legfontosabb a tiroxin nevű hormon. A pajzsmirigy szabályozza a szöveti oxidációs folyamatokat és elősegíti testünk harmonikus fejlődését. Csökkent működése közönyös lelkiállapotot idéz elő, de súlyosabb tüneteket is okozhat. A mirigy fokozott működése viszont érzelmi labilitással, szorongásos állapotokkal, sőt néha a Basedow-kórnak nevezett, súlyos megbetegedés kialakulásával is járhat, amelyet a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása (golyva) kísér.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó