Kitüntetések az összetartozás jegyében

Magyar állami kitüntetéseket adtak át június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Magyarország Ungvári Főkonzulátusán és a Beregszászi Konzulátuson. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Oroszi József, Nevetlenfalu polgármestere,  Debreceni Mihály, az MTVA korábbi külhoni vezető szerkesztő-műsorvezetője,  valamint a szórvány közösségekben végzett munkájáért Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át Cigler Tibor rahói tanár.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusán Buhajla József főkonzul nevében Kuti László első beosztott konzul üdvözölte a megjelenteket, köztük Zubánics Lászlót, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét és Barta Józsefet, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettesét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökét. A diplomata kiemelte, a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni diktátum megpecsételte Magyarország és a magyarság sorsát.

– Sok százezer magyar került hátrányos helyzetbe, lett másodrendű állampolgára annak az országnak, amely utódállamként az egykori Magyarország területén jött létre – hangsúlyozta Kuti László. – Tudjuk, hogy itt, Kárpátalján nem csak hátrányt szenvedtek az emberek magyarságukért, de volt olyan időszak is, amikor magyarnak lenni halálos bűnt is jelentett. A Nemzeti Összetartozás Napja Trianon gyásznapját a remény napjává tette. Az a tény, hogy itt állhatunk, magyarul beszélhetünk, hogy itt, Kárpátalján is megmaradtak magyar iskoláink, magyar templomaink, igen is reményre ad okot. De reményre ad okot az is, van egy egyre erősödő és a nemzetközi porondon is egyre nagyobb tekintélyre szert tevő anyaországunk, amely nagyon komolyan gondolja, nemcsak a koronavírus-járvány idején, hanem általában is, egyetlen magyar sincs egyedül.

Kuti László kiemelte, elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik ezt a reményt hordozzák és a hétköznapi életben is megtestesítik. Ilyen fáklyavivő Oroszi József, a közös községi tanácshoz tartózó Nevetlenfalu, Batár, Akli, Újakli és Aklihegy polgármestere. Ha magyar óvodáról vagy iskoláról volt szó, akkor mindig lehetett rá számítani. Három ilyen intézmény létrehozása kötődik hozzá – fogalmazott a diplomata, s a kitüntetés átadása előtt megköszönte Oroszi Józsefnek a kárpátaljai magyarság érdekében végzett eddigi munkáját, és azt kívánta, hogy még sokáig folytassa az egész magyar nemzet számára hasznos tevékenységét.

A laudáció után Oroszi József köszönetet mondott mindazoknak, akik felterjesztették a magas kitüntetésre, és alkalmasnak találták erre, illetve családja tagjainak, akik mellette állnak és támogatják munkájában, valamint annak a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségnek is, amely körülveszi őt, ugyanis meggyőződése, hogy egy fecske nem csinál nyarat.

Oroszi József kifejtette, hogy a kárpátaljai embereket megedzették a történelem viharai, a csehek és a szovjetek sem tudták térdre kényszeríteni a kárpátaljai magyarságot, és reményét fejezte ki, hogy ez az elkövetkező száz esztendőben sem történik másként, és még nagyon sokáig magyar szótól lesz hangos Kárpátalja, s végezetül köszönetet mondott Istennek, aki erőt, egészséget, kitartást és bölcsességet ad munkája végzéséhez.

A beregszászi konzulátus Munkácsy-termében Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntő szavait követően, Szilágyi Mátyás főkonzul kihangsúlyozta:

– Az utóbbi száz év a Kárpát-medencében, Magyarországon, Kárpátalján a nemzeti megmaradás, a talpra állás jegyében telt. A mostani esemény fő mottója, meghatározó gondolata is a nemzet megmaradása. A magyarság nem a múltba réved, bár a múltat megfontolja, tiszteli és továbbadja, hanem a jövőbe tekint – hangsúlyozta a diplomata. Hozzátette, fontos, hogy minden magyar ember szülőföldjén – legyen bárhol a világban – teljes értékű életet élhessen, értékeket teremthessen.

Kárpátalján élő ismert személyiségek, a közösség kiemelkedő alakjai ezt az értékteremtést demonstrálták és demonstrálják ma is munkásságukkal.

– A mai alkalom egyúttal arra is szolgál, hogy kifejezzük Magyarország megbecsülését, háláját és elismerését az ő munkásságuk irányában – mondta a főkonzul, majd elsőként Cigler Tibor pedagógusnak nyújtotta át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. A tanár 61 évig dolgozott az oktatás területén a Rahói járásban.

A kitüntetett elmondta, nagy öröm számára, hogy a magyar kormány értékeli a szórványban tevékenykedők munkáját is.

Debreceni Mihály szerkesztő a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át Szilágyi Mátyástól. Az ismert újságíró köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megkapja a magas kitüntetést. Amíg még van lehetősége, fejtette ki a fiatalokat szeretné tanítani a szakmára.

A rendezvényen Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze Reményik Sándor Elvégeztetett?, Gál Natália pedig Utassy József Magyarország! című versét mondta el.

 

Hegedűs Csilla, Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó