Koronavírus: nem a mesterséges lélegeztetés menti meg a betegeket

Kárpátalján április 22.-e óta a megyei légzőszervi betegségek központja is fogadja a koronavírusos betegeket. Vaszil Szkrip, az intézmény főorvosa elmondása szerint ide csakis súlyos állapotú páciensek kerülnek, akik kétoldali tüdőgyulladással küzdenek. Miközben a járvány kitörése óta mintegy megváltásként beszélnek a mesterséges lélegeztető készülékekről, a doktor úr rendkívül érdekes megállapítást tett ezzel kapcsolatban.

– A Covid betegség lefolyásának egyik sajátossága, hogy néhány, de akár egy óra alatt is kritikusra fordulhat a beteg állapota. Légzési nehézség lép fel, s ha nem juttatjuk idejében dúsított oxigénhez, kénytelenek vagyunk mesterséges légzést alkalmazni. Azonban ezen betegek között rendkívül alacsony a túlélési arány.

– Mi ennek az oka?

– Amikor egy koronavírussal fertőzött beteg lázas lesz és köhögni kezd, az azért van, mert a fertőzés elérte a légutakat, amelyeken keresztül az oxigén a környezetből a tüdőbe kerül.

A légutak a fertőzés következtében gyulladásos állapotba kerülnek, és ezáltal irritálják az ott található idegeket.

Ha a helyzet rosszabbodik, a vírus által kiváltott irritáció eléri a tüdőben található hólyagocskákat (alveolus), amelyek az oxigénfelvételt biztosító gázcsere-folyamatokért felelősek. Amikor az alveolusokat eléri a fertőzés, válaszreakcióként az apró hörgőcskék gyulladásos folyadékkal telnek meg, és kialakul a tüdőgyulladás. A folyadékkal teli tüdő nem képes elegendő oxigént leadni a vérbe, ezáltal a szervezet oxigénellátása drasztikusan csökken, és a beteg belehal a hipoksziába. A halálos kimenetelű fertőzéseknél leggyakrabban ez a folyamat zajlik le.

– Ezek szerint az, hogy a hatékony kezelés egyenes arányban van a mesterséges lélegeztetőgépek számával, nem igaz?

– Sajnos nem. Sokkal fontosabb a szervezet dúsított oxigénnel való ellátása, az oxigénterápia. Van egy olyan sejtésem, hogy több országban, ahol elegendő lélegeztetőgéppel rendelkeznek, pont azok használat miatt volt olyan magas a halálozási arány. De a járvány elején a szakemberek még nem rendelkeztek ezzel a tapasztalattal. Mi elemeztük a korábbi eseteket, s minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a pácienseink elkerüljék a mesterséges lélegeztetést. A legfontosabb az oxigénterápia, percenként 10-20 liternyi. Ezen kívül kezeljük a tüneteket, lázat csillapítunk, stimuláljuk az agy légzésközpontját, antibiotikummal gyógyítjuk a bakteriális fertőzést stb.

– Van-e elegendő oxigénkészülékük?

– Kórházunk tizeneggyel rendelkezik, s további hat beszerzésére van kilátás.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó