Határátkelés: biztosítás, ami nincs?

Ukrajna hétfőtől nem küldi már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba azokat a tünetmentes utasokat, akik abból a 163 úgynevezett zöldzónás országból – közöttük Magyarországról – érkeznek, amelyekben az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya. Ezen országok listáját az egészségügyi minisztérium hétfő délután tette közzé. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a beutazásnál a zöldzónás országok állampolgárainak, így a magyar állampolgároknak is a koronavírus gyógyításának, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeit fedező utasbiztosítással kell rendelkezniük. Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy a magyarországi biztosítóknál lehet-e ilyen biztosítási kötvényt kötni.

Hétfőn Olena Tracsuk, a Csapi Határőregység sajtószóvivője első kézből arról tájékoztatta a kiszo.net-et, hogy a kötvényben feltétlenül szerepelnie kell, annak, hogy megbetegedés bekövetkezése esetén a biztosítás fedezi a koronavírus gyógyításának költségeit, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeket.

Elsőként a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (Mabisz) fordultunk kérdésünkkel, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az utasbiztosítási szolgáltatások részletes feltételei szolgáltatónként és ajánlatonként eltérnek.

„Magyarországon az utasbiztosításnak egyediek a feltételei, ezeket az egyes biztosítók saját hatáskörükben, szabadon állapíthatják meg, vagyis, hogy termékeiben milyen kockázatot vállalnak. Erről a Magyar Biztosítók Szövetségének nincs központi információja”

– tájékoztatta portálunkat a Mabisz ügyfélszolgálata.

Több magyarországi biztosító telefonos ügyfélszolgálatát is felhívtuk a témával kapcsolatban. Az utasbiztosítások esetében a megkérdezett biztosítók nagyjából hasonlóan járnak el. Egységesen nemleges választ kaptunk minden megkérdezett biztosítótól, arra a kérdésre, hogy a biztosítási feltételek között szerepel-e koronavírus gyógyításának, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségek térítése.

Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-nél azt közölték, hogy a kötvényben nem szerepel a koronavírus-járvány, és ezen nem is tudnak módosítani, viszont honlapjukra hétfőn kikerült egy tájékoztató, ami utasbiztosítások fülre kattintva érhető és így hangzik: „A Covid-19 járvánnyal összefüggésben felmerülő káresemények kapcsán nem alkalmazza az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. azt az általános kizárást, mely szerint „nem nyújt szolgáltatást a Biztosító a járványokkal összefüggésben keletkezett károkra.” Jelen rendelkezés 2020.05.15-én lép hatályba és minden, a kihirdetés napján, vagy azt követően érvényes utasbiztosításra kiterjed.”

Az ügyfélszolgálatos közölte ennek bemutatása a határátkelőn elég kell, hogy legyen. Hozzátette: volt már hasonló megkeresésük, ugyanezt javasolta, mivel a szerződés módosítását nem tervezik.

Aegon honlapján bővebb tájékoztatást ad a koronavírussal kapcsolatban felmerülő biztosítási kérdésekkel kapcsolatban. Itt olvasható az, hogy utasbiztosítások esetében, amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem fizet. Amennyiben ugyanakkor valaki már elutazott és az úti célját az ott tartózkodása alatt nyilvánítják utazásra nem javasolt területté, a biztosítási fedezet kiterjed minden, a szabályzatban rögzített eseményre. Ha koronavírus miatt karanténba kerül valaki külföldön, pusztán a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, viszont akkor igen, ha sürgősségi orvosi ellátásra szorul az utas vagy más, a szabályzatban nevesített esemény történik – olvasható a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóban.

Az Allianz Hungária Zrt.-nél azt az információ kaptuk, hogy a szerződési feltétel kiterjed a koronavírussal kapcsolatos ellátásra, ám konkrétan ez így nincs lefektetve a kötvényben.

„ Hirtelen fellépő megbetegedéssel összefüggő ellátásra fedezetet nyújt az utasbiztosításunk, ebbe beletartozik minden vírusos fertőzés, többek között a koronavírus–fertőzés is” – közölte az ügyfélszolgálati dolgozó.

Információink szerint a magyarországi biztosítások többsége kizárja a COVID-19 kezelést a biztosítási esetek közül utasbiztosításnál. Erre erősített rá, a Generali Biztosító Zrt.-től kapott tájékoztatás, a telefonos ügyfélszolgálaton azt közölték, hogy az utasbiztosítási konstrukciójukban kizáró ok a világjárvány, valamint vírusos fertőzésekre sem nyújt fedezetet kötvényük.

Elektronikus levél formájában juttattuk el kérdéseinket a Netrisk.hu Magyarország piacvezető biztosítási portáljához, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy nem tudnak közvetíteni ilyen utasbiztosítási terméket.

Az információk birtokában ismét megkerestük Olena Tracsukot, a Csapi Határőregység szóvivőjét, és szembesítettük azzal a ténnyel, hogy a magyarországi biztosítóknál gyakorlatilag nem lehet olyan utasbiztosítást kötni, mint amit a kormányrendeletben előírnak.

„Szembesültünk már ezzel a problémával. Ausztriából jelezték nekem, hogy az ottani biztosítók szerződésében sem szerepel konkrétan a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés gyógyításának fedezete. Ott sincs mód a szerződés módosításának szövegére, viszont a tudomásom szerint a biztosítók kiállítanak egy szerződéshez csatolt tájékoztatót, amelyben közlik, hogy az adott kötvény fedezi a koronavírussal felmerülő orvosi kiadásokat. Azt javaslom, hogy a magyar állampolgárok is kérjenek ilyen kiegészítést a biztosítótól” – fogalmazott a szóvivő.

Olena Tracsuk nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésünkre, hogy Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. honlapján feltüntetett COVID-19-es biztosítási tájékoztatót elfogadják az ukrán határon. Csupán annyit közölt, hogy a határőrök kérhetik ennek az ukrán fordítását.

Nem mellékesen a határnyitás első napján egyetlen magyar állampolgár sem lépett be Ukrajnába utasbiztosítással. A keddi adatokat későbbre ígérte a szóvivő.

Ahogy azt korábban is írtuk utazás előtt érdemes szem előtt tartani, hogy Ukrajnából Magyarországra történő belépéskor a határon változatlanul 14 nap karantén letöltésére kötelezik a magyar állampolgárokat!

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó